Jesienna Kostaryka Azalea - 250g

Cena: 40.00

Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Waga:
250g
Typ zmielenia:
WariantWariant wagowy:
szt.
Możliwość zakupu w ilościach hurtowych.

Dostępność i dostawa

Wysyłka w ciągu: 24 godziny
Cena przesyłki:
15
  • Odbiór osobisty w kawiarni Kafejeto (Mazowiecka 48, Białystok) 0
  • Odbiór osobisty w kawiarni Duży Pokój (Malmeda 3, Białystok) 0
  • Odbiór osobisty w palarni (Bohaterów Westerplatte 16, Łapy) 0
  • InPost Paczkomat 24/7 15
  • Kurier InPost 19
EAN:
5904280445962

Kostaryka Azalea - Jesienny powiew smaku 🍂

 

Odkryjcie kawę, która idealnie pasuje do chłodniejszych, jesiennych wieczorów!

Nasza limitowana Kostaryka Azalea to esencja smaków, które rozgrzeją Was i wprowadzą w przytulny nastrój. Obrobiona metodą mytą, zachwyca nutami słodkiego toffee i goryczkowego kakao, które są jak ciepły koc w chłodny dzień. Całość przełamuje soczysta, owocowa nuta jesiennego jabłka, przywołująca wspomnienie spaceru po sadzie. Kostaryka Azalea to idealny towarzysz każdej jesiennej chwili.

 

Kawa wypalona w stopniu średnim, idealnie sprawdzi się metodach ciśnieniowych takich jak kawiarka czy ekspres ciśnieniowy.


Charakterystyka kawy

Państwo

Kostaryka

Region

West Valley

Plantacja

lokalni farmerzy

Gatunek kawy

Arabika

Odmiana botaniczna

Caturra, Catuai

Kontynent

Ameryka Środkowa

Wysokość upraw

1110-1800 m n.p.m.

Obróbka

Myta

Profil smakowy

jabłko, toffee, kakao

Cup Score

83

Parametry:
Profil smakowy:
jabłko, toffee, kakao
Przeznaczenie:
ekspresy ciśnieniowe i kawiarki
Data palenia:
21.10.2025 (lub świeższa)

Warto wspomnieć, iż Azalea (w nazwie naszej jesiennej gwiazdy) to kwiat o osobliwym, lecz niezwykle wykwintnym aromacie. Jest symbolem przemijającego piękna, które - zupełnie niczym kostarykański single origin - pozwala nam docenić wyjątkowość tych ulotnych chwil. Dajmy się więc jej porwać póki trwa!

Sezon dyniowy w pełni, a co jakby tak - poddać się urokowi jesieni, ale w zupełnie innym wydaniu? Tym razem wyczarujmy sobie otulający mocktail, który podkreśli szarlotkowe nuty w naszej Kostaryce. Oto przepis na Kawową Szarlotkę - inspirowany kultowym w niektórych kręgach Apple Crisp Macchiato! 

Będziemy potrzebowali syropu szarlotkowego, kawy zaparzonej w ulubiony sposób, odrobiny mleka i lodu (dla fanów wersji na zimno).

Składniki na cynamonowy syrop jabłkowy:

  • ¾ szklanki wody

  • ½ szklanki brązowego cukru

  • 1 laska cynamonu (lub ½ łyżeczki mielonego)

  • obrana skórka z 1 jabłka

Przygotowanie syropu:

  • Wrzucamy wszystkie składniki do garnka.

  • Gotujemy na średnim ogniu, aż do rozpuszczenia cukru i zmniejszenia objętości (o około połowę).

  • Przecedzamy przez sitko - syrop gotowy!

Przygotowanie kawy (przykładowy French Press)

  • 12g kawy zmielonej w stopniu średnim

  • Wsyp ziarna do French Pressa lub kubka, zalej 200 ml gorącej wody i daj jej się zaparzyć. Po 3 minutach odcedź fusy - kawa gotowa!

Mocktail:

  • Dodaj porcję syropu - 1 łyżeczka lub 2 dla podkreślenia słodyczy.

  • Wlej ciepłe, spienione mleko lub dowolny napój roślinny.

  • Do tego dodaj porcję zaparzonej kawy.

  • Posyp cynamonem, a nawet karmelem jeśli zechcesz!

Tip: Wersja na zimno? Nic prostszego! Wrzuć kostki lodu do szklanki i zalej chłodnym mlekiem =)

Zadaj pytanie

Opinie o produkcie