KAFEJETO PALARNIA
Warsztaty

Speciality – czym jest jakość w kawie?
Podczas tego warsztatu dowiesz się, czym jest segment speciality oraz czym jest kawa wysokiej jakości. Dowiesz się co wpływa na smak tej kawy, poznasz jej różne gatunki oraz różne stopnie wypalenia. Podczas warsztatu porównamy kawy z palarni Kafejeto wraz z kawami komercyjnymi dostępnymi w sklepach.
Drip V60 – zalety kawy przelewowej
Podczas tego warsztatu odkryjesz piękno czarnej kawy przelewowej. Dowiesz się na czym polega technika zaparzania grawitacyjnego oraz co nadaje tej metodzie tak unikalnego charakteru. Wiedza zdobyta podczas tego warsztatu jest uniwersalna i użyteczna dla każdego rodzaju dripperów i ekspresów przelewowych.


Tygielek – prawdziwa kawa po turecku
Podczas tego warsztatu odbędziesz podróż do kawowych korzeni. Poznasz jedną z najstarszych, a jednocześnie wciąż praktykowaną metodę przyrządzania kawy w tygielku [cezve/ibrik] Dowiesz się co odróżnia kawę po turecku od naszej ulubionej, polskiej „parzonej”. Rzucimy nowe światło na tradycję i kulturę picia kawy, aby Twoja świadomość rozwijała się oparta o rzetelne fakty, a nie popularne mity.
Kawiarka – włoska kawa w Twoim domu
Podczas tego warsztatu zagłębisz się w aromatycznym świecie włoskiej kawy. Poznasz sekrety najpopularniejszego urządzenia oraz nauczysz się przygotowywać prawdziwie włoską kawę – zarówno małą czarną, jak i mleczne cappuccino. A po ukończonym warsztacie z łatwością odtworzysz to samodzielnie w domowym zaciszu.


Aeropress – na czym polega fenomen przeciskania?
Podczas tego warsztatu poznasz niezwykłą i błyskotliwą karierę Aeropressu, którą osiągnął w zawrotnym tempie na całym świecie. Na czym polega fenomen przeciskania i dlaczego wywołuje tyle zachwytów nie tylko wśród baristów? Zapoznasz się z podstawowymi technikami przygotowywania kawy w tym urządzeni, nauczysz się jak eksperymentować z Aeropressem w domu, by samodzielnie odkrywać jego nieskończone możliwości.
American press – kawa czy herbata, a może oba?
Podczas tego warsztatu poznasz ogrom możliwości jakie kryje to eleganckie, a zarazem bardzo proste urządzenie. Nauczysz się jak za jego pomocą przygotować wyśmienitą kawę przelewową oraz dowolnie zmieniać parametry zaparzania, aby za każdym razem przyrządzać napar zgodnie z własnymi upodobaniami. Odkryjesz wszechstronność American Pressa przygotowując w nim łatwo i szybko wszelkiego rodzaju herbaty liściaste.


Latte art oraz techniki zdobienia kawy
Podczas tych praktyk nauczysz się przyrządzać kawy mleczne bazujące na espresso w najlepszy możliwy sposób. Zostały one zaprojektowane tak, żebyś zdobył możliwie dużo doświadczenia w sztuce malowania mlekiem po kawie. Jest to umiejętność bardzo pożądana dla osób chcących przygotować kawy takie jak cappuccino, latte, espresso macchiato oraz flat white w sposób bogaty artystycznie. Poznasz sztukę serwowania przepięknych kaw dekorowanych różnymi metodami, w tym metodę Latte Art.