KAFEJETO PALARNIA
Encyklopedia kawowa
O regionie
Papua Nowa Gwinea w Australazji obejmuje wschodnią część Nowej Gwinei i obejmuje wiele grup wysp. Papua Nowa Gwinea ma zalesione i górzyste wnętrze, otoczone bagnistymi równinami i tropikalnym klimatem monsunowym. Większość ludzi pracy to rolnicy. Drewno, kopra, kawa i kakao są ważne, ale eksport jest zdominowany przez minerały, głównie miedź i złoto. Kraj jest uzależniony od pomocy zagranicznej, głównie od byłych kolonizatorów Australii i Nowej Zelandii.
Zarówno Arabika jak i Robusta
Kawa jest zdecydowanie najcenniejszym rolnym towarem eksportowym Papui Nowej Gwinei, a jej zalety są szeroko rozpowszechnione wśród mieszkańców wsi. Szacuje się, że istnieje około 240 000 małych farm kawy, o wielkości od kilkudziesięciu drzew do jednego akra, a ci mali, samowystarczalni rolnicy produkują ponad 70% z ponad miliona worków eksportowanych rocznie. Równowagę zapewnia sektor przedsiębiorstw lub plantacji.
Od czasu uzyskania niepodległości w 1975 roku PNG cierpi z powodu konfliktów politycznych, odwiecznych problemów z prawem i porządkiem. PNG produkuje prawie w całości kawę Arabika najwyższej jakości, a kategorie “gourmet” stanowią 15-20% całkowitej produkcji kawy. Kawa “gourmet” PNG jest najlepiej znana z klasyfikacji branżowej od super premium klasy AAA do A, X, Y. Jednak w przeszłości produkcja tej kawy w kraju nie była odpowiedzią na rosnący popyt, ponieważ liczba plantacji spadła, a drogi pogorszyły się. Gwałtowne grabieże plantacji zniechęcają plantatorów do dalszych nakładów, ponieważ nie uzyskują oczekiwanych zysków z powodu tych częstych kradzieży.
Kawa organiczna z gór PNG
Kawa organiczna określana jest przez niektórych jako moda, fanaberia, smak miesiąca. Jednak na wyżynach Papui Nowej Gwinei (PNG) koncepcja ta jest traktowana bardzo poważnie. Jest postrzegana jako droga na przyszłość. Zorganizowane rolnictwo, w przeciwieństwie do polowań i zbieractwa, ma długą historię w wielkich dolinach wyżyn PNG. Na niektórych obszarach badania archeologiczne ujawniają, że złożone systemy rowów melioracyjnych i irygacyjnych istniały już 4000 lat przed naszą erą. Żaden współczesny zwolennik rolnictwa ekologicznego nie może zawieść, jeśli nie zaintryguje go ta bardzo duża grupa ludzi, którzy do niedawna byli całkowicie omijani przez ewolucję zachodniej kultury i technologii, nadal utrzymują się całkowicie na całkowicie naturalnym systemie rolnictwa.
Oprócz wprowadzenia narzędzi stalowych oraz nowych odmian warzyw i owoców, góralski rolnik z PNG żyje i pracuje dziś tymi samymi skutecznymi metodami kulturowymi, tymi samymi metodami kompostowania, osuszania, kopania i ochrony gleby, co jego odlegli przodkowie. w czasach prehistorycznych. Praktyki te są wersją książkową tych, które zostały wyznaczone jako cele przez wyłaniający się dziś ruch rolnictwa ekologicznego.
Zdecydowanie większa część rocznych zbiorów kawy PNG jest produkowana przez drobnych rolników z górskich wiosek. I jak dotąd większość tego jest produkowana z tradycyjnego bourbona i typowych odmian arabiki, chociaż arusha została wprowadzona w latach sześćdziesiątych. Kawy z wyżyn charakteryzują się średnim body, średnią kwasowością oraz własnym, niepowtarzalnym lekkim, winnym charakterem. Zawartość kofeiny jest średnia do niskiej. Małe ilości dobrej Washed Robusty są również produkowane przez mieszkańców wiosek w kilku nadmorskich okręgach.
Nigdzie wśród tych tradycyjnych społeczności rolniczych nie stosuje się pestycydów, fungicydów ani nawozów nieorganicznych. Nie ma potrzeby. Zaraza rdzy liści jest jedyną poważną chorobą związaną z kawą w PNG i na szczęście zjadliwość obecnych szczepów nie jest duża. Wiele obszarów uprawy Arabiki znajduje się na wysokościach, na których temperatura otoczenia i poziom wilgotności są takie, że chronią przed rdzą, raczej niż jej sprzyjają.
Formalności związane z uzyskaniem akceptacji przez różne agencje certyfikujące, które zarządzają zrównoważonym rolnictwem na całym świecie, są złożone i obszerne. Niemniej jednak już w PNG funkcjonuje szereg certyfikowanych gospodarstw i plantacji, a także certyfikowanych młynów i magazynów. Do tej pory ilość certyfikowanej ekologicznej kawy eksportowanej z PNG była niewielka, ale trend ten rośnie i jest wspierany zarówno przez zainteresowanych eksporterów, jak i przez przemysł kawowy.
Dobrze wiedzieć
Papua Nowa Gwinea produkuje około 60 000 worków robusty rocznie.
Kawowe fakty
Okresy upraw
Okres kwitnienia |
Główny : od sierpnia do września |
Okres zbiorów |
Główny: od kwietnia do sierpnia |
Okres wysyłki |
Główny: od czerwca do listopada |
Ilość dni potrzebna na transport morski
Port załadunku |
Znaczenie |
EU |
US |
Lae |
95% |
49 |
42 |
Medang |
3% |
52 |
45 |
Wewak |
2% |
40 |
46 |
Kraje docelowe
1. Niemcy
2. Australia
3. Japonia, Południowa Korea, USA i Wielka Brytania
Dane ICO
Klasyfikacje
ai..Wg regionu
Plantacje i większe posiadłości produkują około 25 procent wszystkich upraw, podczas gdy około 10 procent pochodzi z gospodarstw średniej wielkości lub „bloków” o powierzchni od 10 do 20 hektarów. Kawa Arabika produkowana na tych terenach uważana jest za jedną z najlepszych kaw “gourmet” na świecie. W Papui Nowej Gwinei jest 76 zarejestrowanych plantacji i posiadłości, a do największych należą takie nazwy jak Sigri, Arona Valley, Gumanch i Tremearne.
Wg defektów
Klasyfikacja zielonego ziarna – Arabika
Klasa |
Rozmiar ziarna (Rozmiar sita) |
całkowita dopuszczalna ilość defektów na kilogram ziarna |
kolor ziarna zielonego |
zapach |
profil smakowy |
A |
Displayed as a suffix to the designated grade, eg A-20 (*) |
10 |
bluish green |
Fresh and clean, no off odours allowed |
Full, reasonably balanced, uniform, clean cup, well pronounced body and acidity, rich and distinct fragrance and aroma. |
B |
Displayed as a suffix to the designated grade, eg A-20 (*) |
30 |
Eve, green to bluish green |
Fresh and clean, no off odours allowed |
Regular, uniform clean cup, medium to high acidity and pronounced body, rich fragrance and aroma. |
Y |
Displayed as a suffix to the designated grade, eg A-20 (*) |
70 |
Pale green to green |
Clean, fresh, some fruitness |
May lack of some uniformity in the cup. Good acidity and body. some fruit or wine character. good fragrance and aroma |
Y2 |
mixed |
150 |
mixed light green to green |
No foul or foreign odours |
Irregular cup profile, fair acidity and body, no foul or foreign flavour. |
Y3 |
mixed |
30% defects by weight, excluding good nipped beans. No foreign matter, shall be fit for human consumption |
mixed light green to green |
No foul or foreign odours |
No foul or foreign flavour. |
(*) Rozmiar ziaren: jeżeli określono konkretny rozmiar sita, kawa powinna mieć jednakowy rozmiar powyżej wyznaczonego rozmiaru tego sita. Brak sufiksu oznacza, że kawa nie była przesiewana i ma różne rozmiary.
Klasyfikacja zielonego ziarna – Robusta
Grade |
Bean size (screen size) |
total defect |
bean shape |
raw bean colour |
odour |
roasting aspect |
cup quality |
FAQ |
mixed |
substantially free of defects |
mixed shape |
green |
clean |
mixed |
neutral no off flavour |
T |
mixed |
no more than 30 or 3% by weight per kg or foreign matter – husk or hull |
mixed shape |
brownish green |
no foul or foreign odour |
mixed |
no foul or foreign flavour |
Wg rozmiaru ziarna
Rozmiar sita | Średnica otworu sita | Norma ISO |
---|---|---|
20 | 7.94 | 8.00 |
19 | 7.54 | 7.5 |
18 | 7.14 | 7.10 |
17 | 6.75 | 6.70 |
16 | 6.35 | 6.30 |
15 | 5.95 | 6.00 |
14 | 5.55 | 5.6 |
PB (11-14) |
4.37 to 5.55 (pojedyncze ziarno/ okrągły kształt) |
4.40 – 5.60 |
Wg wad kawy będącej w pergaminie dostarczonej do młyna
Klasyfikacja CIC Premium Smallholder Coffee (PSC) dla kaw dostarczanych do młynów
W ramach ciągłych wysiłków mających na celu poprawę jakości produkowanej przez drobnych producentów kawy Coffee Industry Corporation (CIC) wprowadziło w 1993 r. standardy jakości dla kawy pozostającej w pergaminie. Cała kawa będąca w pergaminie dostarczana do młynów w celu przetworzenia na zielone ziarno jest automatycznie klasyfikowany do jednej z czterech następujących klas:
Klasa 1 |
Premium Grade | Max. 12 defektów na 100 gram |
Klasa 2 |
Above Average Grade | Max. 35 defektów na 100 gram |
Klasa 3 |
FAQ Quality Grade | Max. 70 defektów na 100 gram |
Klasa 4 |
Rejected Grade | Ponad 70 defektów na 100 gram |
*) Wady kawy będącej nadal w pergaminie definiuje się jako kawę pergaminową, która nie ma normalnego wyglądu fizycznego, w tym ziarna uszkodzone przez naturę, owady lub obróbkę; strąki; skórki lub obecny miąższ i łupiny wiśni.
Klasyfikacja kawy w ten sposób umożliwiła Korporacji dokładniejsze przyjrzenie się strukturze klasyfikacji, a w szczególności klasie Y, która nadal stanowi bardzo duży procent eksportu kraju. Nowa metoda klasyfikacji została dodana po tym, jak Korporacja zidentyfikowała kilku nabywców, którzy wskazali, że podoba im się charakterystyka winnego smaku gatunku Y, ale chcieli kawy o jakości podobnej do kawy z plantacji, takiej jak klasa X.
Dlatego stworzono całkowicie nowy gatunek kawy, aby zaspokoić to zapotrzebowanie, zwany PSC lub Premium Smallholder Coffee. PSC to gatunek ziarna reprezentujący drobnych rolników będący klasy 1, którego jakość jest podobna do upraw dużych plantacji. Standard PSC dopuszcza jednak pewną owocowość, z zapachem i poziomem winnym w trunku, który byłby niedopuszczalny w kawach z plantacji. Dla tych, którzy obawiali się kaw z małych farm z Papui Nowej Gwinei ze względu na zmienność jakości klasy Y, PSC to dynamiczny rozwój, który gwarantuje wysokiej jakości kawę o wyjątkowych właściwościach naparu. To nowatorskie podejście do trudnej sytuacji rynkowej, typowej dla Papui Nowej Gwinei.
Notka o smaku
Żaden nieprzyjemny ani obcy smak i zapach nie dotyczy fenolu, oleju silnikowego, nadmiernej pleśni i innych podobnych zapachów / zapachów chemicznych. Dopuszczalne wady stopni A i B są klasyfikowane jako „wady drugorzędne lub kategorii 2”.
Obróbka
Owocobranie
|
selektywnie ręcznie |
Obróbka |
mokra metoda zarówno dla Arabiki jak i Robusty |
Fermentowanie |
dla najlepszych klas: 3 x 24 h z myciem co 24h |
Suszenie |
na słońcu |
Sortowanie |
Elektroniczne, selekcjonowane czasem ręcznie dla wyższych klas. |
Kawowe środowisko
O eksporterach
Od samego początku branża kawowa Papui Nowej Gwinei podlega niewielkim regulacjom i działa na zasadach wolnej przedsiębiorczości. Zasady nakładane są w postaci corocznej rejestracji przetwórców i eksporterów, procedur rejestracji umów sprzedaży oraz obowiązkowych norm jakości. Ustawa o przemyśle kawowym, na mocy której określone są te zasady, jest zarządzana przez Coffee Industry Corp., która monitoruje eksport i zapewnia inspekcję fabryczną i usługi zapewniania jakości. Korporacja nie zajmuje się handlem, istnieje po prostu jako organ regulacyjny, badawczy i doradczy dla rolników.
Od samego początku sektor przemysłu oparty na małych gospodarstwach był bardzo konkurencyjny. Tylko niektóre regiony, w których brakuje dróg dojazdowych, nie przyciągają wielu nabywców. Tutaj farmerzy często muszą po prostu zaakceptować cenę oferowaną im przez jednego kupca, który jest skłonny prowadzić działalność w tak odległych regionach. Jednak na głównych obszarach upraw handel kawą jest intensywny. W okresie żniw działają dosłownie setki drobnych kupców, wielu zwykle z bazy na poboczu drogi z prowizorycznym znakiem (informującym o ich obecności i przeznaczeniu) i wagą. Inni, na ogół lepiej zorganizowani i bardziej doświadczeni, podróżują do różnych regionów produkcyjnych, używając pickupów z napędem na cztery koła, a po drodze targują się i kupują kawę od rolników. Wielu bogatszych mobilnych nabywców w ostatnich latach zaczęło zakładać stałe magazyny miejskie, zazwyczaj przy głównym rynku lub w innym centralnym miejscu w jednym z górskich miast. W odpowiedzi na to wielu hodowców z odległych obszarów woli teraz przywozić swoją kawę do miasta na sprzedaż. Zwykle osiąga się to przez zatrzymanie przejeżdżającego autobusu i ułożenie kilku worków kawy na dachu. W mieście, gdzie magazyny skupiają się w pobliżu rynku, można łatwo określić, jaka jest aktualna cena kawy i sprzedać kawę, temu kto zaoferuje najwyższą cenę. Nigdy nie jest to tak proste w wioskach lub na poboczach dróg, gdzie gładko rozmawiający kupujący mogą zmienić ofertę bardzo na swoją korzyść.
Wszystko to przekłada się na zaciekłą konkurencję o produkt rolnika, który, jeśli jest dobrze zorganizowany, może uzyskać 80% lub więcej panującego eksportu lub ceny FOB. W tej sytuacji, przy dużej konkurencji i niewielkich marżach, presja spoczywa raczej na średnim człowieku niż na plantatorze, aby zarobić wystarczająco dużo pieniędzy, aby pozostać na rynku. Wadą tego, ponieważ regulowanie handlu przydrożnego w jakikolwiek znaczący sposób jest prawie niemożliwe, jest to, że zawsze jest nabywca dowolnej jakości, co tworzy rynek, na którym rolnicy mogą stracić motywację do wytwarzania lepszego produktu. Ostatecznie kary za niespełniającą norm jakość będą nakładane na fabryki.
Dostrzegając zaistniałą sytuację, Coffee Industry Corporation opracowała kompleksowy, proaktywny pakiet szkoleń dla rolników, w ramach którego kładzie się nacisk na kontrolę jakości poprzez selektywny zbiór i odpowiednie metody przygotowania suchej kawy pergaminowej. Jednak podobnie jak w każdej grupie ludzi, wśród rolników są „osoby adoptujące” i „osoby nie adoptujące” i chociaż pakiet ten nadal przynosi pozytywne rezultaty, zmiana jest bardzo powolna. CIC zajęło się również tym problemem, opracowując zestaw norm klasyfikacji suchej kawy pergaminowej, która ma być używana przez sektor przetwórstwa i eksportu. To samo zrobiono dla klasyfikacji wiśni, ponieważ są one również przedmiotem handlu w niektórych obszarach. Zarówno norma klasyfikacji wiśni kawowca, jak i kawy w pergaminie są publikowane za pomocą tablic ściennych i ulotek, w których różne klasy produktów są przedstawione na bardzo dokładnych kolorowych fotografiach. Każda zarejestrowana fabryka jest zobowiązana do wywieszania tablic ściennych w każdym ze swoich punktów skupu, a dziesiątki tysięcy ulotek zostało rozesłanych w ramach kampanii skierowanych do plantatorów i kupców przydrożnych. Ponieważ ogólnie uważa się, że jakiekolwiek inne środki kontroli cen lub utworzenie centralnego organu kontroli marketingu przyniosłyby skutki odwrotne do zamierzonych, jeśli chodzi o wynik finansowy dla plantatora, kupującym i sprzedającym po prostu pomaga się w klasyfikowaniu kawy, pozostawiając jednocześnie uczciwą cenę, dobrowolnie. Normy dotyczące wiśni i kawy w pergaminie nie mają żadnej rzeczywistej mocy prawnej, z wyjątkiem minimalnego standardu dla nieprzetworzonej kawy, którego należy przestrzegać. Prawo zabrania kupowania lub sprzedawania kawy poniżej tego standardu, a ustawa CIC przewiduje surowe kary zarówno dla kupujących, jak i sprzedających te kawy.
96% całej kawy produkowanej w PNG jest eksportowane przez miasto portowe Lae. Tutaj wszystkie eksportowane przesyłki kawy są indywidualnie sprawdzane przez Laboratorium Zapewnienia Jakości CIC.