KAFEJETO PALARNIA
Encyklopedia kawowa
O regionie
Republika Peru to zdecentralizowana jednolita republika położona w międzytropikalnej i zachodniej części Ameryki Południowej. Graniczy od zachodu z Oceanem Spokojnym i krajami Ekwadoru i Kolumbii na północy, Brazylii na wschodzie, Boliwii na południowym wschodzie i Chile na południu.
Jego terytorium składa się z różnorodnych krajobrazów: dolin, płaskowyżów i wysokich szczytów Andów rozciągających się na zachód po pustynne wybrzeże i na wschód w kierunku Amazonki. Jest to jeden z najbardziej zróżnicowanych biologicznie krajów na świecie: Peru jest domem dla różnorodnych geografii i kultur. Imponująca różnorodność ponad 28 mikroklimatów sprawia, że jest to idealne miejsce do uprawy wysokiej jakości kakao i kawy przez cały rok.
Tylko Arabika
Peru jest trzecim co do wielkości producentem kawy w Ameryce Południowej, po Brazylii i Kolumbii. 100% jej produkcji to myte arabiki. Kawy certyfikowane i ekologiczne stanowią znaczną część jej produkcji.
To uprawa kawy rozwija się po wschodniej stronie Andów. W regionach takich jak Sandia w Puno, Cuzco-Quillabamba, Chanchamayo-Junin, Villa Rica-Pasco, Huanuco-Tingo María, Jaén-Cajamarca i Moyobamba w San Martin, są to główne obszary produkcji kawy.
Dobrze wiedzieć
Peru od ponad 150 lat jest głównym producentem kawy. Należy do jednego z 10 krajów o największej produkcji kawy na świecie i jednego z największych na świecie eksporterów kawy organicznej.
Szacuje się, że z 400 000 hektarów kawy uprawianej w kraju około 90 000 posiada certyfikat ekologiczny.
Kawa stanowi 2,9% całkowitego eksportu Peru (chociaż stanowi 50% eksportu produktów rolnych). Jednak często zachęca się do uprawy kawy jako zamiennika koki.
Rząd nadal próbuje przekonać swoich chłopskich plantatorów koki do uprawiania dochodowych upraw zastępczych, takich jak kawa. Ale jak dotąd te programy wymiany nie odniosły sukcesu, na jaki liczyli.
Kawowe fakty
Okresy zbioru
Okres kwitnienia |
|
od sierpnia do października |
|
Kwitnie raz w roku, od sierpnia najpierw na niskich obszarach, a następnie we wrześniu w górach |
W styczniu / lutym / marcu sprzedaje się pozostałości po zbiorach.
Okres zbiorów |
|
Główny: od kwietnia do sierpnia |
|
Drugi: od września do lutego |
Rozpoczyna się najpierw na niższych obszarach od kwietnia, a na wyżynach od maja do sierpnia.
Jaen i Moyobamba (Północne Peru): od kwietnia do lutego
Tingo Maria, La Merced, Villa Rica, Quillabamba i Cusco (Środkowe i południowe Peru): od marca do września
Okres wysyłki
od czerwca do grudnia.
Ilość dni potrzebna na transport morski
Port załadunku |
Znaczenie |
EU |
US |
Callao |
70% |
28 |
12 |
Paita |
30% |
25 |
10 |
Kraje docelowe
1. Niemcy
2. USA
3. Belgia
Co istotne, Kolumbia zajmuje 4 miejsce jako kierunek eksportu, co wynika przede wszystkim z zainteresowania kawą undergrade.
Dane ICO
Klasyfikacje
Odmiany botaniczne
Peruwiańskie odmiany arabiki |
|
Catimor |
39% |
Caturra |
36% |
Typica |
14% |
Inne |
11% |
Regiony uprawy kaw
Na północy |
Jaen i Moyobamba |
W centrum |
Tingo Maria, La Merced i Villa Rica |
Na południu |
Quillabamba i Cusco |
Wg defektów
Dla exportu do Europy |
HB Peru MCM 22 defektów w 300 gramowej próbce |
Dla eksportu do USA |
HB Peru MC 28 defektów w 300 gramowej próbce |
|
|
(* w 350 gramowej próbce dla ścisłości) |
|
|
|
Klasa 1 : |
max 15 defektów*,min 50% > screen 15, max 5% < screen 14, superior cup, świeży zbiór, wilgotność 10-12% (* w 300 gamowej próbce) |
Klasa 2 : |
max 23 defektów, min 50% > screen 15, max 5% < screen 14, clean cup, nowy zbiór, wilgotność 10-12.5% |
Klasa 3 |
max 30 defektów, min 50% > screen 15, max 5% < screen 14, nowy lub poprzedni zbiór, cup can be slightly off, wilgotność 10-12.5% |
Klasa 4 : |
max 35 defektów, min 50% > screen 15, max 5% < screen 14, 100% naturales lub 100% washed poprzedni zbór, wilgotność 13% |
Klasa 5 : |
max 40 defektów, ziarno nie sortowane wg wielości, niskiej klasy (pasilla), max wilgotność 13% |
Obróbka
Owocobranie |
Ręczne zbieranie |
Obróbka |
Fully Washed |
Fermentowanie |
Prawie 90% kawy podlega fermentacji. Proces fermentacji trwa ok. 10 godzin. |
Suszenie |
Suszenie na patio (małe gospodarstwa) Suszenie maszynowe (firmy eksportowe, pośrednicy, niektórzy plantatorzy) Suszenie na słońcu (małe gospodarstwa) |
Sortowanie |
Elektroniczne |
Kawowe środowisko
zZ drugiej strony branża również zyskała na znaczeniu i organizacji. Jako wzmocnienie agencji rządowych i quasi-rządowych, jako Camara de Exportadoras de Cafe del Peru – prywatne stowarzyszenie eksporterów i grup producentów. Celem tego stowarzyszenia od lat jest kreowanie korzystnego wizerunku kawy peruwiańskiej przy jednoczesnym zapewnieniu, że jego członkowie wywiązują się z umów. W pierwszym pełnym roku od powstania Camara zrobiła więcej, aby poprawić wizerunek peruwiańskiej kawy niż cokolwiek wcześniej. Zaczęło się od testów kontroli jakości, które ostatecznie przekształciły się w standaryzację i definicje dopuszczalnych defektów. Założona w październiku 1992 r. Camara co roku prowadzi kilka programów szkoleniowych, w tym zajęcia ze standardu Now York „C” i standardów kontraktów europejskich, arbitraż eksporterów, a także specjalistyczne seminaria dla rolników w regionach kawowych.
O organach rządowych
Peru has two leading Official Bodies: The Peruvian Chamber of Coffee and Cocoa (Cámara Peruana de Café y Cacao), which represents the private sector and the National Coffee Board of Peru (Junta Nacional de Café), representing the Cooperative sector. And there is a principal agent which monitors the Agrarian Health Service (SENASA).
Peru ma dwa wiodące organy rządowe: Peruwiańską Izbę Kawy i Kakao (Cámara Peruana de Café y Cacao), która reprezentuje sektor prywatny, oraz Narodową Radę Kawy Peru (Junta Nacional de Café), reprezentującą sektor spółdzielczy. Jest też główny wydział, który monitoruje Agrarian Health Service (SENASA).
O farmerach i eksporcie
Powinniśmy zauważyć, że w Peru ponad 95% producentów kawy to drobni właściciele, a średnio na jednego producenta przypada mniej niż 3 hektary. Większość producentów jest partnerami w ramach spółdzielni (40%), 20% w stowarzyszeniach i grupach. a 40% to całkowicie niezależni producenci.