KAFEJETO PALARNIA
Encyklopedia kawowa
O regionie
W sercu kawowego pasa Ameryki Środkowej Honduras graniczy od zachodu z Gwatemalą, od południowego zachodu z Salwadorem, a od południowego wschodu z Nikaraguą. Kraj ten, skąpany zarówno przez Atlantyk (Morze Karaibskie), jak i Pacyfik (Zatoka Fonseca), ma obecnie około 6 milionów mieszkańców. Tegucigalpa (w południowo-środkowych górach, 1 milion mieszkańców) jest stolicą, chociaż San Pedro Sula (na północy) od dziesięcioleci jest centrum gospodarczym i handlowym kraju.
Honduras to górzysty i zalesiony kraj z nizinnymi obszarami wzdłuż długich wybrzeży Karaibów i Pacyfiku. Obszary przybrzeżne są gorące i wilgotne z obfitymi letnimi opadami, natomiast w głębi lądu jest chłodniej i sucho. Większość ludzi mieszka w centralnych dolinach. Kawa i banany to główne produkty eksportowe, obok krewetek, ołowiu, cynku i drewna. Działalność przemysłowa obejmuje głównie przetwórstwo rolne. Honduras jest uzależniony od pomocy zagranicznej.
Tylko Arabika
Główne obszary produkcji kawy w Hondurasie to El Paraiso (w pobliżu granicy z Nikaraguą), Santa Barbara, Copan (w pobliżu granicy z Gwatemalą), Comayagua i La Paz.
Dobrze wiedzieć
Rząd aktywnie stara się ograniczyć przemyt kawy do sąsiednich krajów Ameryki Środkowej, takich jak Gwatemala, gdzie jest sprzedawana po wyższych cenach. Przemyt jest jednym z największych problemów, z jakimi boryka się kawa w Hondurasie, i jest trudny do rozwiązania, ponieważ sprzedający unikają również płacenia podatku od sprzedaży wymaganego od eksportu, aby spłacić dług producentów kawy wobec rządu. Honduras stał się na początku tego wieku obiecującym krajem pod względem jakości i ilości kawy. Poprawa w stosunku do ostatnich dziesięcioleci to już rzeczywistość.
Kawowe fakty
Okresy upraw
Okres kwitnienia |
Główny: od marca do maja |
Okres zbiorów |
Główny: od października do marca |
Okres wysyłki |
Główny: od stycznia do czerwca |
Kraje docelowe
1. Niemcy
2. USA
3. Japonia
Ilość dni potrzebna na transport morski
Port załadunku |
Znaczenie |
EU |
US |
Puerto Cortés |
100% |
17 |
8 |
Dobrze wiedzieć
55% drzew zostało odnowionych w ciągu ostatnich 9 lat i nie będzie odnawianych przez następne 10 lat.
Dane ICO
Klasyfikacje
Odmiany botaniczne
Główne regiony
Uważa się, że Marcala (w pobliżu granicy z Salwadorem) jest najlepszym obszarem produkcji kawy w Hondurasie, ponieważ istnieje tam prawdziwa kultura kawy, a plantatorzy mają reputację bardziej kunsztownego przetwarzania ziaren. “Genuine Marcala SHG” zyskuje zatem na wartości.
Wg wysokości upraw
SHG |
Strictly High Grown | powyżej 1500 m n.p.m |
HG |
High Grown | od 1000 do 1500 m n.p.m. |
CS |
Central Standard | poniżej 1000 m n.p.m. |
Uprawy ściśle wysokie stanowią około 12 procent całkowitej produkcji. Wysokie uprawy, które stanowią około 78 procent całkowitej produkcji, są zwykle wyceniane bardzo konkurencyjnie w porównaniu CS. Central Standard (10 procent produkcji) oferują neutralny profil filiżanki kawy.
Wg defektów
EP |
European Preparation |
Sortowane elektronicznie, a następnie ręczne. |
USP |
U.S. Preparation |
Oczyszczone maszynowo i sortowane elektronicznie. |
Dobrze wiedzieć
Kawy jeszcze mokre nadal będące w pergaminie dostarczane są przez pośredników do dużych suchych młynów należących do eksporterów. Produkt końcowy, mieszanka wielu różnych kaw różniących się wilgocią i metodami obróbki, rzadko jest jednorodny i utrudnia eksporterom oferowanie stałej jakości.
Profil filiżanki kawy
Marcala SHG |
Gourmet Brand |
Wynik SCAA od 82 do 83 z doskonałą kwasowością, body i słodyczą, FCL |
SHG |
Strictly High Grown |
Wynik SCAA między 79-81 ze stałą kwasowością, body i słodyczą, FCL. Potencjalne smaki to cytrusy, gorzka czekolada, karmel, trzcina cukrowa |
HG |
High Grown |
Niska kwasowość, dobre body, średnia słodycz |
Stocklots |
|
Niska kwasowość, dobre body, niska słodycz. Nieco szorstkie. |
Obróbka
Owocobranie |
Selektywnie ręcznie |
Obróbka |
Zdecydowaną większość kawy jest obrabiana na mokro, chociaż stosuje się również metodę naturalną. |
Fermentowanie |
12 godzin. Fermentacji podlegają tylko kawy obrabiane na mokro. |
Suszenie |
Suszenie na słońcu, następnie w suszarkach bębnowych lub wieżowych. |
Sortowanie |
Elektroniczne sortowanie w suchym młynie, a następnie ręczne sortowanie dla klasy EP |
Kawowe środowisko
Produkcja kawy jest bardzo ważna dla największego kraju produkującego kawę w Ameryce Środkowej i szóstego eksportera kawy na świecie. W rzeczywistości dla gospodarki kawa stała się jedną z najważniejszych upraw eksportowych i odegrała ważną rolę w odbudowie lokalnej gospodarki po huraganie Mitch. Około 565 milionów drzewek kawowych przyczynia się do produkcji kraju, a przychody z kawy stanowią 10% PKB i 30% dochodu zagranicznego.
Drobni właściciele, którzy stanowią 80% całej produkcji, przetwarzają kawę aż do etapu pergaminu w gospodarstwie, czasami przy użyciu podstawowych metod. Trudność dla eksporterów jest często związana z pozyskaniem niezawodnego produktu. Kawy mokre w pergaminie dostarczane są przez pośredników do dużych suchych młynów należących do eksporterów. Produkt końcowy, mieszanka wielu różnych kaw różniących się wilgocią i metodami obróbki, rzadko jest jednorodny i utrudnia eksporterom oferowanie stałej jakości. W ostatnich latach lokalni eksporterzy wspólnie starają się dotrzeć do wszystkich hodowców poprzez różne kampanie reklamowe, mające na celu poprawę jakości ziarna poprzez proste, bezpłatne praktyki. Zachęcają one do stosowania rozsądnych metod mycia, odpowiedniego suszenia i bezpośrednich dostaw do eksporterów. Inną obawą eksporterów jest ostra konkurencja ze strony kupców kawy z Gwatemali, którzy przekraczają granicę w regionie Copan w okresie od grudnia do lutego, aby kupić lepszą jakość i przemycić ją z powrotem do Gwatemali. Nabywcy ci, ze względu na premie otrzymywane w Gwatemali, mogą zapłacić nawet o 10 USD więcej za worek o wadze 46 kg, co utrudnia konkurowanie lokalnym eksporterom. Szacuje się, że rocznie do Gwatemali przemycanych jest średnio od 800 tys. do 1 mln worków (jedna piąta całej produkcji). Podobno przemyt znacznie zmalał od zbiorów 2001/02.
W Hondurasie jest ponad 40 aktywnych prywatnych spedytorów, większość z nich jest skoncentrowana w San Pedro Sula.
Najnowsze cele IHCAFE (Honduran Coffee Institute) obejmują poprawę jakości i ilości produkowanych produktów. Niedawno podjęto również wysiłki w celu promowania zrównoważonego systemu produkcji, takiego jak „shade coffees” (która pozwala na większą różnorodność biologiczną) i przetwarzanie w młynie na mokro o niewielkim wpływie na środowisko.
Członek ICO (dołączył w 1967 r.)
Miejscowa ludność nie ma w zwyczaju wypijać dużej ilości kawy. Spożycie opiera się na niskiej jakości ziarnach, czasem „torrefato”, czyli palonej kawie z cukrem. Doceniana jest również kawa rozpuszczalna. Kryzys “choroby rdzy”, który rozprzestrzenił się w Ameryce Środkowej w 2011 r., Był szczególnie intensywny w Hondurasie. Kraj również ucierpiał z powodu braku deszczu w 2015 roku.
Galeria
Długie i krótkie historie
Projekt Marcala
Koncentracja na SHG Marcala
Region Marcala jest uważany słusznie za jednego z najlepszych kaw z Hondurasu.
W gospodarstwach położonych na wysokości od 1400 do 1800 m n.p.m., przy umiarkowanej pogodzie ziarno dojrzewa powoli, przez co jest gęstsze.
Producenci są skłonni skupiać się na jakościowym zbieraniu owoców, zawsze wtedy, gdy są z tego konkretne korzyści.
W ciągu ostatnich 3 lat region znalazł się na liście 5 pierwszych kaw w Cup of Excellence i wygrał w 2016 r. Z rekordową ceną 120 USD / funt.
Możliwości przerobowe
2 stacje usuwania miazgi, ponad 5000 kwintali wiśni dziennie.
6 suszarek mechanicznych, 5 tarasów, 1 łóżko afrykańskie
W trakcie procesu owoce kawy są selekcjonowane do czterech różnych grup jakościowych. Główna linia obejmuje 3 zbiorniki odbiorcze, wszystkie dobrze oddzielone, aby otrzymać trzy ważne cechy: 1. kawę certyfikowaną, 2. dobrą konwencjonalną i 3. niższą jakość wiśni.
Czwarta kategoria to kawy, które wymagają szczególnej uwagi (Speciality, program SMS), są obrabiane w Modulo Ecologico, 1000 kwintali dziennie, bez ograniczonego zużycia wody.
Fermentacja i suszenie
– Kawa leży od 8 do 12 godzin w 4 kadziach fermentacyjnych, aby uzyskać wyższą kwasowość i owocowy smak.
– Czwarta kategoria jest całkowicie suszona na patio
W 100% identyfikowalna (traceable), pyszna, stabilna, dobrze dobrana i przygotowana kawa z Hondurasu
30 producentów posiadających certyfikaty RFA i UTZ odpowiada za dostawy czwartej kategorii kawy. Wyselekcjonowane w odniesieniu do potencjału jakościowego, wysokości nad poziomem morza i odmian (w stosownych przypadkach), z celem „Zapewnij naszym klientom skoncentrowanym na jakości smaku przystępną cenowo, w 100% fizycznie identyfikowalną, pyszną, stabilną, dobrze dobraną i przygotowaną honduraską kawę”