KAFEJETO PALARNIA

Honduras

O regionie

W sercu kawowego pasa Ameryki Środkowej Honduras graniczy od zachodu z Gwatemalą, od południowego zachodu z Salwadorem, a od południowego wschodu z Nikaraguą. Kraj ten, skąpany zarówno przez Atlantyk (Morze Karaibskie), jak i Pacyfik (Zatoka Fonseca), ma obecnie około 6 milionów mieszkańców. Tegucigalpa (w południowo-środkowych górach, 1 milion mieszkańców) jest stolicą, chociaż San Pedro Sula (na północy) od dziesięcioleci jest centrum gospodarczym i handlowym kraju.

Honduras to górzysty i zalesiony kraj z nizinnymi obszarami wzdłuż długich wybrzeży Karaibów i Pacyfiku. Obszary przybrzeżne są gorące i wilgotne z obfitymi letnimi opadami, natomiast w głębi lądu jest chłodniej i sucho. Większość ludzi mieszka w centralnych dolinach. Kawa i banany to główne produkty eksportowe, obok krewetek, ołowiu, cynku i drewna. Działalność przemysłowa obejmuje głównie przetwórstwo rolne. Honduras jest uzależniony od pomocy zagranicznej.

Tylko Arabika

Główne obszary produkcji kawy w Hondurasie to El Paraiso (w pobliżu granicy z Nikaraguą), Santa Barbara, Copan (w pobliżu granicy z Gwatemalą), Comayagua i La Paz.

Dobrze wiedzieć

Rząd aktywnie stara się ograniczyć przemyt kawy do sąsiednich krajów Ameryki Środkowej, takich jak Gwatemala, gdzie jest sprzedawana po wyższych cenach. Przemyt jest jednym z największych problemów, z jakimi boryka się kawa w Hondurasie, i jest trudny do rozwiązania, ponieważ sprzedający unikają również płacenia podatku od sprzedaży wymaganego od eksportu, aby spłacić dług producentów kawy wobec rządu. Honduras stał się na początku tego wieku obiecującym krajem pod względem jakości i ilości kawy. Poprawa w stosunku do ostatnich dziesięcioleci to już rzeczywistość.

Kawowe fakty

 

Okresy upraw

Okres kwitnienia

Główny: od marca do maja

Okres zbiorów

Główny: od października do marca

Okres wysyłki

Główny: od stycznia do czerwca

Kraje docelowe

1. Niemcy

2. USA

3. Japonia

Ilość dni potrzebna na transport morski

Port załadunku

Znaczenie

EU

US

Puerto Cortés

100%

17

8

Dobrze wiedzieć

55% drzew zostało odnowionych w ciągu ostatnich 9 lat i nie będzie odnawianych przez następne 10 lat.

Dane ICO

Klasyfikacje

Odmiany botaniczne

Główne odmiany w kraju to Caturra, Hibridos H3 i H1, Marsellesa i Catuai

Główne regiony

Uważa się, że Marcala (w pobliżu granicy z Salwadorem) jest najlepszym obszarem produkcji kawy w Hondurasie, ponieważ istnieje tam prawdziwa kultura kawy, a plantatorzy mają reputację bardziej kunsztownego przetwarzania ziaren. “Genuine Marcala SHG” zyskuje zatem na wartości.

Wg wysokości upraw

SHG

Strictly High Grown powyżej 1500 m n.p.m

HG

High Grown od 1000 do 1500 m n.p.m.

CS

Central Standard poniżej 1000 m n.p.m.

Uprawy ściśle wysokie stanowią około 12 procent całkowitej produkcji. Wysokie uprawy, które stanowią około 78 procent całkowitej produkcji, są zwykle wyceniane bardzo konkurencyjnie w porównaniu CS. Central Standard (10 procent produkcji) oferują neutralny profil filiżanki kawy.

Wg defektów

EP

European Preparation

Sortowane elektronicznie, a następnie ręczne.

USP

U.S. Preparation

Oczyszczone maszynowo i sortowane elektronicznie.

Dobrze wiedzieć

Kawy jeszcze mokre nadal będące w pergaminie dostarczane są przez pośredników do dużych suchych młynów należących do eksporterów. Produkt końcowy, mieszanka wielu różnych kaw różniących się wilgocią i metodami obróbki, rzadko jest jednorodny i utrudnia eksporterom oferowanie stałej jakości.

 

 

Profil filiżanki kawy

Marcala SHG

Gourmet Brand

Wynik SCAA od 82 do 83 z doskonałą kwasowością, body i słodyczą, FCL

SHG

Strictly High Grown

Wynik SCAA między 79-81 ze stałą kwasowością, body i słodyczą, FCL.

Potencjalne smaki to cytrusy, gorzka czekolada, karmel, trzcina cukrowa

HG

High Grown

Niska kwasowość, dobre body, średnia słodycz

Stocklots

 

Niska kwasowość, dobre body, niska słodycz. Nieco szorstkie.

Obróbka

Owocobranie

Selektywnie ręcznie

Obróbka

Zdecydowaną większość kawy jest obrabiana na mokro, chociaż stosuje się również metodę naturalną.

Fermentowanie

12 godzin. Fermentacji podlegają tylko kawy obrabiane na mokro.

Suszenie

Suszenie na słońcu, następnie w suszarkach bębnowych lub  wieżowych.

Sortowanie

Elektroniczne sortowanie w suchym młynie, a następnie ręczne sortowanie dla klasy EP

Kawowe środowisko

Produkcja kawy jest bardzo ważna dla największego kraju produkującego kawę w Ameryce Środkowej i szóstego eksportera kawy na świecie. W rzeczywistości dla gospodarki kawa stała się jedną z najważniejszych upraw eksportowych i odegrała ważną rolę w odbudowie lokalnej gospodarki po huraganie Mitch. Około 565 milionów drzewek kawowych przyczynia się do produkcji kraju, a przychody z kawy stanowią 10% PKB i 30% dochodu zagranicznego.

Drobni właściciele, którzy stanowią 80% całej produkcji, przetwarzają kawę aż do etapu pergaminu w gospodarstwie, czasami przy użyciu podstawowych metod. Trudność dla eksporterów jest często związana z pozyskaniem niezawodnego produktu. Kawy mokre w pergaminie dostarczane są przez pośredników do dużych suchych młynów należących do eksporterów. Produkt końcowy, mieszanka wielu różnych kaw różniących się wilgocią i metodami obróbki, rzadko jest jednorodny i utrudnia eksporterom oferowanie stałej jakości. W ostatnich latach lokalni eksporterzy wspólnie starają się dotrzeć do wszystkich hodowców poprzez różne kampanie reklamowe, mające na celu poprawę jakości ziarna poprzez proste, bezpłatne praktyki. Zachęcają one do stosowania rozsądnych metod mycia, odpowiedniego suszenia i bezpośrednich dostaw do eksporterów. Inną obawą eksporterów jest ostra konkurencja ze strony kupców kawy z Gwatemali, którzy przekraczają granicę w regionie Copan w okresie od grudnia do lutego, aby kupić lepszą jakość i przemycić ją z powrotem do Gwatemali. Nabywcy ci, ze względu na premie otrzymywane w Gwatemali, mogą zapłacić nawet o 10 USD więcej za worek o wadze 46 kg, co utrudnia konkurowanie lokalnym eksporterom. Szacuje się, że rocznie do Gwatemali przemycanych jest średnio od 800 tys. do 1 mln worków (jedna piąta całej produkcji). Podobno przemyt znacznie zmalał od zbiorów 2001/02.

W Hondurasie jest ponad 40 aktywnych prywatnych spedytorów, większość z nich jest skoncentrowana w San Pedro Sula.

Najnowsze cele IHCAFE (Honduran Coffee Institute) obejmują poprawę jakości i ilości produkowanych produktów. Niedawno podjęto również wysiłki w celu promowania zrównoważonego systemu produkcji, takiego jak „shade coffees” (która pozwala na większą różnorodność biologiczną) i przetwarzanie w młynie na mokro o niewielkim wpływie na środowisko.

Członek ICO (dołączył w 1967 r.)

Miejscowa ludność nie ma w zwyczaju wypijać dużej ilości kawy. Spożycie opiera się na niskiej jakości ziarnach, czasem „torrefato”, czyli palonej kawie z cukrem. Doceniana jest również kawa rozpuszczalna. Kryzys “choroby rdzy”, który rozprzestrzenił się w Ameryce Środkowej w 2011 r., Był szczególnie intensywny w Hondurasie. Kraj również ucierpiał z powodu braku deszczu w 2015 roku.

Galeria

Długie i krótkie historie

Projekt Marcala

Koncentracja na SHG Marcala
Region Marcala jest uważany słusznie za jednego z najlepszych kaw z Hondurasu.
W gospodarstwach położonych na wysokości od 1400 do 1800 m n.p.m., przy umiarkowanej pogodzie ziarno dojrzewa powoli, przez co jest gęstsze.
Producenci są skłonni skupiać się na jakościowym zbieraniu owoców, zawsze wtedy, gdy są z tego konkretne korzyści.
W ciągu ostatnich 3 lat region znalazł się na liście 5 pierwszych kaw w Cup of Excellence i wygrał w 2016 r. Z rekordową ceną 120 USD / funt.

Możliwości przerobowe
2 stacje usuwania miazgi, ponad 5000 kwintali wiśni dziennie.
6 suszarek mechanicznych, 5 tarasów, 1 łóżko afrykańskie

W trakcie procesu owoce kawy są selekcjonowane do czterech różnych grup jakościowych. Główna linia obejmuje 3 zbiorniki odbiorcze, wszystkie dobrze oddzielone, aby otrzymać trzy ważne cechy: 1. kawę certyfikowaną, 2. dobrą konwencjonalną i 3. niższą jakość wiśni.
Czwarta kategoria to kawy, które wymagają szczególnej uwagi (Speciality, program SMS), są obrabiane w Modulo Ecologico, 1000 kwintali dziennie, bez ograniczonego zużycia wody.

Fermentacja i suszenie

– Kawa leży od 8 do 12 godzin w 4 kadziach fermentacyjnych, aby uzyskać wyższą kwasowość i owocowy smak.
– Czwarta kategoria jest całkowicie suszona na patio

W 100% identyfikowalna (traceable), pyszna, stabilna, dobrze dobrana i przygotowana kawa z Hondurasu
30 producentów posiadających certyfikaty RFA i UTZ odpowiada za dostawy  czwartej kategorii kawy. Wyselekcjonowane w odniesieniu do potencjału jakościowego, wysokości nad poziomem morza i odmian (w stosownych przypadkach), z celem „Zapewnij naszym klientom skoncentrowanym na jakości smaku przystępną cenowo, w 100% fizycznie identyfikowalną, pyszną, stabilną, dobrze dobraną i przygotowaną honduraską kawę”