KAFEJETO PALARNIA
Encyklopedia kawowa
O regionie
Od 1859 roku kawa jest jednym z motorów gospodarki Gwatemali. Eksport kawy jest największym w kraju producentem wpływów dewizowych, stanowi 40% wszystkich dochodów rolnictwa. To także największy pracodawca w kraju. 12% siły roboczej jest bezpośrednio zatrudnionych w przemyśle kawowym, a 30% pośrednio. Stany Zjednoczone, Japonia i niektóre kraje skandynawskie to główne segmenty sprzedaży eksportowej. Nawet jeśli Gwatemala nadal nie ma warunków, aby konkurować pod względem wielkości z innymi producentami kawy, takimi jak Kolumbia, a nawet Honduras, kraj ten jest jednym z najbardziej szanowanych źródeł kawy speciality. Ziarna SHB to jedne z najlepszych kaw na świecie, pełne, kwaśne i pachnące. Maragogype nie są już najlepsze pod względem jakości.
Główne regiony kawowe kraju to: Huehuetenango, Santa Rosa, San Marcos i Quetzaltenango.
Głównie Arabika
Odmiany Arabiki to: Arabigo, Bourbon, Typica, Maragogype. Chociaż produkcja Maragogype jest coraz mniejsza, Gwatemala produkuje zmutowane kawy wysokiej jakości. Niestety, oryginalna odmiana Bourbon jest zastępowana nowszymi, mniej specjalnymi, ale o większej wydajności.
W Gwatemali rośnie niewielka ilość robusty, która jest głównie sprzedawana jako myta robusta.
Kawowe fakty
Okresy zbiorów
Okres kwitnienia |
Główny: od maja do lipca |
Okres zbiorów |
Główny: od sierpnia do kwietnia |
Okres wysyłki |
Główny: od listopada do czerwca |
Kraje docelowe
1. USA
2. Niemcy
3. Japonia, Belgia
Kawa to także największy pracodawca w kraju. 12% siły roboczej jest bezpośrednio zatrudnionych w przemyśle kawowym, a 30% pośrednio.
Ilość dni potrzebna na transport morski
Port załadunku |
Znaczenie |
EU |
US |
Santo Tomas de Castilla (Atlantic) |
85% |
10 |
17 |
Puerto Quetzal (Pacific) |
15% |
14 |
27 |
Dane ICO
Klasyfikacje
Gatunki botaniczne
Odmiany Arabiki to: Arabigo, Bourbon, Typica, Maragogype. Chociaż produkcja Maragogype jest coraz mniejsza, Gwatemala produkuje zmutowane kawy wysokiej jakości.
Wg regionu
Przez lata Gwatemala używała nazwy regionu dla jednego z najlepszych S.H.B. „S.H.B. Antigua”. Później przymiotnik „prawdziwy” został dodany, gdy inne „nazwy regionów” zaczęły być używane jako metoda klasyfikacji. Eksporterzy i producenci zainicjowali tę metodę klasyfikacji, aby pomóc odróżnić S.H.B. kawy o bardzo różnych właściwościach smakowych (na przykład między Coban i Huehuetenango).
Wprowadzono nową metodę klasyfikacji według regionów, którą wspiera i promuje Anacafé. Ta klasyfikacja dotyczy smakoszy SHB.
Wyżyny Huehue
Chociaż cała kawa segmentu speciality w Gwatemali jest uprawiany wysoko w górach, dopisek Highland został zachowany na wyłączność dla regionu Huehuetenango. Wspaniałe pasmo górskie Cuchumatanes regionu ma najwyższe niewulkaniczne szczyty w całej Ameryce Środkowej i jest najwyższym i najsuchszym z trzech niewulkanicznych regionów Gwatemali. Dzięki suchym, gorącym wiatrom, które wieją w góry z równiny Tehuantepec w Meksyku, region ten jest chroniony przed mrozem, co pozwala na uprawę kawy na wysokości do 2000 metrów.
Wysokość: |
1500-2000 m n.p.m. |
Ziemia: |
Wapienna |
Duży wpływ na mikroklimat: |
równina Tehuantepec |
Roczne opady: |
1200-1400 mm |
Średnia temperatura: |
Najniższa / Najwyższa: 20-24°C |
Metoda suszenia: |
Na słońcu lub w suszarniach |
Typ zacienienia: |
Inga |
Odmiany: |
Wysokopienna: Bourbon |
Okres zbiorów: |
Styczeń / kwiecień |
Wulkaniczny San Marcos
San Marcos otrzymuje upragnioną plakietkę „Wulkaniczny”, ponieważ ma więcej wulkanów niż którykolwiek z innych regionów uprawy kawy, w tym najwyższe w Ameryce Środkowej: Tajumulco i Tacaná. Najcieplejszy ze wszystkich siedmiu regionów uprawy kawy, ma również najwyższe opady, najintensywniejszą porę deszczową i najwcześniejsze kwitnienie.
Wysokość: |
1400-1800 m n.p.m. |
Ziemia: |
Wulkaniczna |
Duży wpływ na mikroklimat: |
Pacyfik |
Roczne opady: |
4000-5000 mm |
Średnia temperatura: |
Najniższa / Najwyższa: 21-27°C |
Metoda suszenia: |
Na słońcu lub w suszarniach |
Typ zacienienia: |
Inga |
Odmiany: |
Wysokopienna: Bourbon |
Okres zbiorów: |
Grudzień / marzec |
Traditional Atitlan
Osiemdziesiąt procent tradycyjnego Atitlan jest uprawiane przez drobnych producentów, głównie etnicznych Majów. Określenie „tradycyjny” odzwierciedla sposób, w jaki wiele osób przetwarza swoje zbiory ręcznie. Z czterech wulkanicznych regionów kawowych Gwatemali gleba Atitlan jest najbogatsza w materię organiczną. Dziewięćdziesiąt procent tradycyjnego Atitlan uprawia się na zboczach wulkanów, które dominują nad brzegiem jeziora Atitlan, największego i najsłynniejszego z wielu jezior kraterowych w Gwatemali.
Wysokość: |
1500-1700 m n.p.m. |
Ziemia: |
Wulkaniczna |
Duży wpływ na mikroklimat: |
Duże jezioro kraterowe |
Roczne opady: |
1800-2300 mm |
Średnia temperatura: |
Najniższa / Najwyższa: 20-23°C |
Metoda suszenia: |
Na słońcu |
Typ zacienienia: |
Gravilea & Inga |
Odmiany: |
Wysokopienne: Bourbon, Typica |
Okres zbiorów: |
Grudzień / marzec |
Rainforest Coban
„Coban” pochodzi od słowa Maya Keckchi „cob” (miejsce chmur). Lasy deszczowe są charakterystyczne dla tego regionu, podobnie jak wilgoć, która je odżywia. Coban różni się znacznie od innych regionów kawowych Gwatemali: pochmurny, deszczowy i chłodny przez cały rok, z glebą utworzoną z wapienia i gliny. Coban, typowy las deszczowy, jest uprawiany na charakterystycznych wzgórzach regionu, pod tropikalnymi wpływami basenu Atlantyku i dżungli na północy.
Wysokość: |
1300-1500 m n.p.m. |
Ziemia: |
Wapień i glina |
Duży wpływ na mikroklimat: |
Ocean Atlantycki |
Roczne opady: |
3000-4000 mm |
Średnia temperatura: |
Najniższa / Najwyższa: 15-20°C |
Metoda suszenia: |
Suszarnie |
Typ zacienienia: |
Inga |
Odmiany: |
Wysokopienne: Bourbon, Maragopype |
Okres zbiorów: |
Grudzień / marzec |
Fraijanes Plateau
Region ten jest tak wysoki, rozległy i chropowaty, że większość ludzi nigdy nie zdaje sobie sprawy, że stoi na płaskowyżu, a tym bardziej na takim, który określa geograficzne serce kraju i rywalizuje z Antigua o miano najstarszego regionu uprawy kawy w kraju. Wulkaniczna gleba wypełniona pumeksem, bardzo duża wysokość i aktywny wulkan to cechy, które Fraijanes łączy z pobliską Antigua. Ale obfity deszcz, wysoka i zmienna wilgotność oraz szerszy zakres temperatur nadają mu inny klimat.
Wysokość: |
1400-1800 m n.p.m. |
Ziemia: |
Wulkaniczna z pumeksem |
Duży wpływ na mikroklimat: |
Położony na wysokim płaskowyżu |
Roczne opady: |
1500-3000 mm |
Średnia temperatura: |
Najniższa / Najwyższa: 12-26°C |
Metoda suszenia: |
Na słońcu |
Typ zacienienia: |
Inga |
Odmiany: |
Wysokopienne: Bourbon |
Okres zbiorów: |
Grudzień / luty |
Antigua Classic
Kawa Antigua jest „klasyczna”, ponieważ pochodzi z najstarszego i najbardziej znanego regionu uprawy kawy w Gwatemali. Bogata wulkaniczna gleba, niska wilgotność, dużo słońca i chłodne noce charakteryzują region Antigua. Dolina jest zdominowana przez wulkany Agua, Acetenango i Fuego. Od czasu do czasu Fuego, jeden z aktywnych wulkanów Gwatemali, dodaje do ziemi Antigua świeży pył bogatego w minerały popiołu.
Wysokość: |
1500-1700 metres |
Ziemia: |
Wulkaniczna z pumeksem |
Duży wpływ na mikroklimat: |
Zamknięta dolina |
Roczne opady: |
800 -1200 mm |
Średnia temperatura: |
Najniższa / Najwyższa: 18-22°C |
Metoda suszenia: |
Na słońcu |
Typ zacienienia: |
Gravilea |
Odmiany: |
Wysokopienne: Bourbon |
Okres zbiorów: |
Styczeń / połowa marca |
New Oriente
Nazywa się „Oriente”, ponieważ jest to najbardziej wysunięty na wschód region kawy speciality w Gwatemali i nazywany „New”, ponieważ jest najnowszym producentem kawy specialty i tryska energią. Deszczowy i pochmurny Oriente jest klimatyczny podobny do Coban, tylko mniej. Położona nad niegdyś pasmem wulkanicznym gleba pochodzi ze skał metamorficznych. To sprawia, że jest zrównoważony pod względem minerałów i bardzo różni się od regionów wulkanicznych Gwatemali, z których wszystkie miały aktywność wulkaniczną od czasu zasadzenia kawy.
Wysokość: |
1300-1700 m n.p.m. |
Ziemia: |
Metamorficzna i gliniasta |
Duży wpływ na mikroklimat: |
Ocean Atlantycki |
Roczne opady: |
1800-2000 mm |
Średnia temperatura: |
Najniższa / Najwyższa: 18-25°C |
Metoda suszenia: |
Na słońcu i w suszarniach |
Typ zacienienia: |
Inga |
Odmiany: |
Wysokopienne: Bourbon |
Okres zbiorów: |
Grudzień / marzec |
Wg wysokości upraw
Kategoria jakości |
Wysokość |
|
|
Good Washed |
700 m n.p.m. |
Extra Good Washed |
700 / 850 m n.p.m. |
Prime Washed |
600 / 900 m n.p.m. |
Extra Prime (E.P.) |
900 / 1100 m n.p.m. |
Semi Hard Bean (S.H.) |
1100 / 1200 m n.p.m. |
Hard Bean (H.B.) |
1200 / 1400 m n.p.m. |
Fancy Hard Bean |
1500 / 1600 m n.p.m. |
Strictly Hard Bean (S.H.B.) |
1600 / 1700 m n.p.m. |
Wg defektów
Amerykańskie |
– 100% powyżej rozmiaru 13 |
Europejskie |
– Maksymalnie 5% poniżej rozmiaru 15, ale powyżej rozmiaru 14 |
Specjalistyczne |
– Maksymalnie 15% poniżej rozmiaru 16, ale powyżej rozmiaru 15, bez peaberries i “słoni” |
Wg rozmiaru ziarna
Amerykańskie |
100% powyżej rozmiaru 13 |
Europejskie |
Maksymalnie 5% poniżej rozmiaru 15, ale powyżej rozmiaru 14 |
Specjalistyczne |
Maksymalnie 15% poniżej rozmiaru 16, ale powyżej rozmiaru 15, bez peaberries i “słoni” |
Dobrze wiedzieć
Kawy „Strictly Hard Bean” należą do najlepszych na świecie: kompleksowy, pełny smak, kwaskowata i aromatyczna filiżanka kawy.
Obróbka
Owocobranie (1) |
Głównie ręcznie |
Obróbka (2) |
Myta |
Fermentowanie (3) |
W zbiornikach przez około 36 godzin i myte pod ciśnieniem |
Suszenie (4) |
W słońcu na patio |
Sortownie |
Ręcznie / elektroicznie |
(1) W całym kraju od września do kwietnia zbierane są dojrzałe owoce. Mniejsze plantacje dostarczają dzienne plony do małych stacji zbiorczych, gdzie otrzymują potwierdzenie dostarczonej ilości i jakości. Z tych stacji kawa jest transportowana samochodami ciężarowymi do centralnych zakładów przetwórczych (Beneficios). Duzi plantatorzy dostarczają kawę bezpośrednio do Beneficios lub (w większości przypadków) sami ją obrabiają.
(2) Wiśnie kawowca dostarczane do młynów są wstępnie sortowane w zbiorniku syfonowym za pomocą wody. Kamienie i inne ciężkie ciała obce opadają na dno, podczas gdy drewno, puste lub złe wiśnie unoszą się na wierzchu i są zmywane. Pozostałe dobre wiśnie są następnie kierowane z wodą do łuskarki. Po wyłuskaniu ziarna są ponownie przesiewane w celu usunięcia lżejszych pływających cząstek i kierowane przez syfon do zbiorników fermentacyjnych. W przeciwieństwie do Kostaryki, Gwatemala może nadal używać wody do sortowania ziarna wg jego gęstości.
(3) W zależności od indywidualnej wielkości Beneficios, zbiorniki fermentacyjne są zwykle wykonane z blachy stalowej, cegły lub betonu. Kawę umieszcza się w tych zbiornikach na około 36 godzin w temperaturze wahającej się od 21 ° do 28 ° Celsjusza. Proces fermentacji jest zakończony, gdy cały śluz zostanie usunięty, a ziarno będzie chrupać podczas potarcia.
Po fermentacji ziarna są wypłukiwane ze zbiorników wodą i transportowane rurociągiem lub kanałami myjącymi za pomocą specjalnych pomp. Podczas tego procesu wszelki pozostały śluz jest usuwany przez wzajemne tarcie między ziarnami. Na koniec kawa jest ponownie przesiewana w zbiorniku syfonu i myta świeżą wodą, zanim będzie gotowa do suszenia. Woda jest zwykle pobierana ze studni lub rzek.
(4) Czystą i odsączoną kawę będącą nadal w pergaminie rozprowadza się do wyschnięcia na słońcu w warstwie o grubości około 15 cm na wysychającym podłożu (zwykle beton lub dla lepszych kaw kamień lub glina). Kawa jest następnie stale przewracana ręcznie przez około 5 lub 6 dni za pomocą łopat lub małych traktorów wyposażonych w urządzenie pchające przypominające pług śnieżny. W metodzie sztucznego suszenia kawa jest suszona w suszarkach bębnowych w temperaturze około 60° Celsjusza. Te suszarki bębnowe używają suchych pergaminów, drewna lub oleju napędowego jako paliwa, a średni proces suszenia trwa około 20-36 godzin.
Dobrze wiedzieć
Ponad 150 lat doświadczenia i tradycji znajduje odzwierciedlenie w doskonałych kawach Gwatemali.
Kawowe środowisko
O eksporcie
W Gwatemali kawa uprawiana jest na 269 000 hektarów ziemi, rozrzuconych po niemal każdym zakątku kraju i wywiera znaczący wpływ na wszystkie sektory gospodarki. Młyny obrabiające kawę są rozproszone po całym kraju i bezpośrednio dotyczą jednej szóstej populacji, a pośrednio prawie wszystkich innych. Gwatemala ma szeroką gamę jakości i gatunków handlowych, przygotowanych w ponad 4000 mokrych młynach. Ogółem eksport kawy stanowi średnio ponad 35% całkowitego eksportu i 6% produktu krajowego brutto (PKB). W sumie istnieje 44 000 producentów kawy, z których większość jest zrzeszona w spółdzielniach, które stanowią 69% wszystkich producentów. Mali niezależni rolnicy stanowią 6% plantatorów, a średniej wielkości 2,5%.
Około 35 firm odpowiada za 90% całkowitego eksportu, z których pięć największych rejestruje średnio 46% sprzedaży każdego roku.
A.N.A.C.A.F.E. (Associacion National del Cafe) jest agencją regulacyjną. Anacafé rozpoczęła swoją działalność jako Centralne Biuro Kawy w 1960 roku.
Projekty |
Projekt produktywności drobnych producentów (rozpoczęty w 1986 r.) Program kredytowy z Banrural (rozpoczęty w 1999 r.) Funrural (Fundacja Rozwoju Obszarów Wiejskich rozpoczęła się w 1986 roku) |
Projekty |
Zintegrowane zarządzanie zwalczaniem szkodników Badanie systemów i zasad marketingu kawy |
Dobrze wiedzieć
Najbardziej wzrósł udział kaw SHB. Jeśli przemyt z Hondurasu będzie się utrzymywał, spadające statystyki mogą wskazywać na niższy eksport, nawet jeśli produkcja wzrośnie.