KAFEJETO PALARNIA

Gwatemala

O regionie

Od 1859 roku kawa jest jednym z motorów gospodarki Gwatemali. Eksport kawy jest największym w kraju producentem wpływów dewizowych, stanowi 40% wszystkich dochodów rolnictwa. To także największy pracodawca w kraju. 12% siły roboczej jest bezpośrednio zatrudnionych w przemyśle kawowym, a 30% pośrednio. Stany Zjednoczone, Japonia i niektóre kraje skandynawskie to główne segmenty sprzedaży eksportowej. Nawet jeśli Gwatemala nadal nie ma warunków, aby konkurować pod względem wielkości z innymi producentami kawy, takimi jak Kolumbia, a nawet Honduras, kraj ten jest jednym z najbardziej szanowanych źródeł kawy speciality. Ziarna SHB to jedne z najlepszych kaw na świecie, pełne, kwaśne i pachnące. Maragogype nie są już najlepsze pod względem jakości.

Główne regiony kawowe kraju to: Huehuetenango, Santa Rosa, San Marcos i Quetzaltenango.

Głównie Arabika

Odmiany Arabiki to: Arabigo, Bourbon, Typica, Maragogype. Chociaż produkcja Maragogype jest coraz mniejsza, Gwatemala produkuje zmutowane kawy wysokiej jakości. Niestety, oryginalna odmiana Bourbon jest zastępowana nowszymi, mniej specjalnymi, ale o większej wydajności.

W Gwatemali rośnie niewielka ilość robusty, która jest głównie sprzedawana jako myta robusta.

Kawowe fakty

Okresy zbiorów

Okres kwitnienia

Główny: od maja do lipca

 

Okres zbiorów

Główny: od sierpnia do kwietnia

 

Okres wysyłki

Główny: od listopada do czerwca

Kraje docelowe

1. USA
2. Niemcy
3. Japonia, Belgia

Kawa to także największy pracodawca w kraju. 12% siły roboczej jest bezpośrednio zatrudnionych w przemyśle kawowym, a 30% pośrednio.

Ilość dni potrzebna na transport morski

Port załadunku

Znaczenie

EU

US

Santo Tomas de Castilla (Atlantic)

85%

10

17

Puerto Quetzal (Pacific)

15%

14

27

Dane ICO

Klasyfikacje

Gatunki botaniczne

Odmiany Arabiki to: Arabigo, Bourbon, Typica, Maragogype. Chociaż produkcja Maragogype jest coraz mniejsza, Gwatemala produkuje zmutowane kawy wysokiej jakości.

Wg regionu

 

Przez lata Gwatemala używała nazwy regionu dla jednego z najlepszych S.H.B. „S.H.B. Antigua”. Później przymiotnik „prawdziwy” został dodany, gdy inne „nazwy regionów” zaczęły być używane jako metoda klasyfikacji. Eksporterzy i producenci zainicjowali tę metodę klasyfikacji, aby pomóc odróżnić S.H.B. kawy o bardzo różnych właściwościach smakowych (na przykład między Coban i Huehuetenango).

Wprowadzono nową metodę klasyfikacji według regionów, którą wspiera i promuje Anacafé. Ta klasyfikacja dotyczy smakoszy SHB.

Wyżyny Huehue

Chociaż cała kawa segmentu speciality w Gwatemali jest uprawiany wysoko w górach, dopisek Highland został zachowany na wyłączność dla regionu Huehuetenango. Wspaniałe pasmo górskie Cuchumatanes regionu ma najwyższe niewulkaniczne szczyty w całej Ameryce Środkowej i jest najwyższym i najsuchszym z trzech niewulkanicznych regionów Gwatemali. Dzięki suchym, gorącym wiatrom, które wieją w góry z równiny Tehuantepec w Meksyku, region ten jest chroniony przed mrozem, co pozwala na uprawę kawy na wysokości do 2000 metrów.

Wysokość:

1500-2000 m n.p.m.

Ziemia:

Wapienna

Duży wpływ na mikroklimat:

równina Tehuantepec

Roczne opady:

1200-1400 mm

Średnia temperatura:

Najniższa / Najwyższa: 20-24°C
Wilgotność: 70-80%

Metoda suszenia:

Na słońcu lub w suszarniach

Typ zacienienia:

Inga

Odmiany:

Wysokopienna: Bourbon
Niskopienne: Caturra, Catuai

Okres zbiorów:

Styczeń / kwiecień

Wulkaniczny San Marcos 

San Marcos otrzymuje upragnioną plakietkę „Wulkaniczny”, ponieważ ma więcej wulkanów niż którykolwiek z innych regionów uprawy kawy, w tym najwyższe w Ameryce Środkowej: Tajumulco i Tacaná. Najcieplejszy ze wszystkich siedmiu regionów uprawy kawy, ma również najwyższe opady, najintensywniejszą porę deszczową i najwcześniejsze kwitnienie.

Wysokość:

1400-1800 m n.p.m.

Ziemia:

Wulkaniczna

Duży wpływ na mikroklimat:

Pacyfik

Roczne opady:

4000-5000 mm

Średnia temperatura:

Najniższa / Najwyższa: 21-27°C
Wilgotność: 70-80%

Metoda suszenia:

Na słońcu lub w suszarniach

Typ zacienienia:

Inga

Odmiany:

Wysokopienna: Bourbon
Niskopienne: Caturra, Catuai

Okres zbiorów:

Grudzień / marzec

Traditional Atitlan

Osiemdziesiąt procent tradycyjnego Atitlan jest uprawiane przez drobnych producentów, głównie etnicznych Majów. Określenie „tradycyjny” odzwierciedla sposób, w jaki wiele osób przetwarza swoje zbiory ręcznie. Z czterech wulkanicznych regionów kawowych Gwatemali gleba Atitlan jest najbogatsza w materię organiczną. Dziewięćdziesiąt procent tradycyjnego Atitlan uprawia się na zboczach wulkanów, które dominują nad brzegiem jeziora Atitlan, największego i najsłynniejszego z wielu jezior kraterowych w Gwatemali.

Wysokość:

1500-1700 m n.p.m.

Ziemia:

Wulkaniczna

Duży wpływ na mikroklimat:

Duże jezioro kraterowe

Roczne opady:

1800-2300 mm

Średnia temperatura:

Najniższa / Najwyższa: 20-23°C
Wilgotność: 75-85%

Metoda suszenia:

Na słońcu

Typ zacienienia:

Gravilea & Inga

Odmiany:

Wysokopienne: Bourbon, Typica
Niskopienne: Caturra, Catuai

Okres zbiorów:

Grudzień / marzec

Rainforest Coban

„Coban” pochodzi od słowa Maya Keckchi „cob” (miejsce chmur). Lasy deszczowe są charakterystyczne dla tego regionu, podobnie jak wilgoć, która je odżywia. Coban różni się znacznie od innych regionów kawowych Gwatemali: pochmurny, deszczowy i chłodny przez cały rok, z glebą utworzoną z wapienia i gliny. Coban, typowy las deszczowy, jest uprawiany na charakterystycznych wzgórzach regionu, pod tropikalnymi wpływami basenu Atlantyku i dżungli na północy.

Wysokość:

1300-1500 m n.p.m.

Ziemia:

Wapień i glina

Duży wpływ na mikroklimat:

Ocean Atlantycki

Roczne opady:

3000-4000 mm

Średnia temperatura:

Najniższa / Najwyższa: 15-20°C
Wilgotność: 85-95%

Metoda suszenia:

Suszarnie

Typ zacienienia:

Inga

Odmiany:

Wysokopienne: Bourbon, Maragopype
Niskopienne: Caturra, Catuai, Pache

Okres zbiorów:

Grudzień / marzec

Fraijanes Plateau

Region ten jest tak wysoki, rozległy i chropowaty, że większość ludzi nigdy nie zdaje sobie sprawy, że stoi na płaskowyżu, a tym bardziej na takim, który określa geograficzne serce kraju i rywalizuje z Antigua o miano najstarszego regionu uprawy kawy w kraju. Wulkaniczna gleba wypełniona pumeksem, bardzo duża wysokość i aktywny wulkan to cechy, które Fraijanes łączy z pobliską Antigua. Ale obfity deszcz, wysoka i zmienna wilgotność oraz szerszy zakres temperatur nadają mu inny klimat.

Wysokość:

1400-1800 m n.p.m.

Ziemia:

Wulkaniczna z pumeksem

Duży wpływ na mikroklimat:

Położony na wysokim płaskowyżu

Roczne opady:

1500-3000 mm

Średnia temperatura:

Najniższa / Najwyższa: 12-26°C
Wilgotność: 70-90%

Metoda suszenia:

Na słońcu

Typ zacienienia:

Inga

Odmiany:

Wysokopienne: Bourbon
Niskopienne: Caturra, Catuai, Pache

Okres zbiorów:

Grudzień / luty

Antigua Classic

Kawa Antigua jest „klasyczna”, ponieważ pochodzi z najstarszego i najbardziej znanego regionu uprawy kawy w Gwatemali. Bogata wulkaniczna gleba, niska wilgotność, dużo słońca i chłodne noce charakteryzują region Antigua. Dolina jest zdominowana przez wulkany Agua, Acetenango i Fuego. Od czasu do czasu Fuego, jeden z aktywnych wulkanów Gwatemali, dodaje do ziemi Antigua świeży pył bogatego w minerały popiołu.

Wysokość:

1500-1700 metres

Ziemia:

Wulkaniczna z pumeksem

Duży wpływ na mikroklimat:

Zamknięta dolina

Roczne opady:

800 -1200 mm

Średnia temperatura:

Najniższa / Najwyższa: 18-22°C
Wilgotność: 65%

Metoda suszenia:

Na słońcu

Typ zacienienia:

Gravilea

Odmiany:

Wysokopienne: Bourbon
Niskopienne: Caturra, Catuai

Okres zbiorów:

Styczeń / połowa marca

New Oriente

Nazywa się „Oriente”, ponieważ jest to najbardziej wysunięty na wschód region kawy speciality w Gwatemali i nazywany „New”, ponieważ jest najnowszym producentem kawy specialty i tryska energią. Deszczowy i pochmurny Oriente jest klimatyczny podobny do Coban, tylko mniej. Położona nad niegdyś pasmem wulkanicznym gleba pochodzi ze skał metamorficznych. To sprawia, że ​​jest zrównoważony pod względem minerałów i bardzo różni się od regionów wulkanicznych Gwatemali, z których wszystkie miały aktywność wulkaniczną od czasu zasadzenia kawy.

Wysokość:

1300-1700 m n.p.m.

Ziemia:

Metamorficzna i gliniasta

Duży wpływ na mikroklimat:

Ocean Atlantycki

Roczne opady:

1800-2000 mm

Średnia temperatura:

Najniższa / Najwyższa: 18-25°C
Wilgotność: 70-80%

Metoda suszenia:

Na słońcu i w suszarniach

Typ zacienienia:

Inga

Odmiany:

Wysokopienne: Bourbon
Niskopienne: Caturra, Catuai, Pache

Okres zbiorów:

Grudzień / marzec

Wg wysokości upraw

Kategoria jakości

Wysokość

 

Good Washed

700 m n.p.m.

Extra Good Washed

700 / 850 m n.p.m.

Prime Washed

600 / 900  m n.p.m.

Extra Prime (E.P.)

900 / 1100 m n.p.m.

Semi Hard Bean (S.H.)

1100 / 1200 m n.p.m.

Hard Bean (H.B.)

1200 / 1400 m n.p.m.

Fancy Hard Bean

1500 / 1600 m n.p.m.

Strictly Hard Bean (S.H.B.)

1600 / 1700 m n.p.m.

Wg defektów

Amerykańskie
przygotowanie

– 100% powyżej rozmiaru 13
– Jednolity kolor
– Wilgotność 9-12%
– Maks. 23 defekty na 300 gr (tylko dla mytej Arabiki)
– Czysty smak bez defektów

Europejskie
przygotowanie

Maksymalnie 5% poniżej rozmiaru 15, ale powyżej rozmiaru 14
– Jednolity, zielony kolor
– Wilgotność 9-12%
– Maks. 8 defektów na 300 gr 
– Czysty smak bez defektów

Specjalistyczne
przygotowanie

– Maksymalnie 15% poniżej rozmiaru 16, ale powyżej rozmiaru 15, bez peaberries i “słoni”
– Jednolity, zielony kolor
– Wilgotność między 11 & 12%
– Maks. 5 defektów na 300 gr oraz brak quakersów
– Czysty smak bez defektów, z obecną kwasowością i body

Wg rozmiaru ziarna

Amerykańskie
przygotowanie

100% powyżej rozmiaru 13

Europejskie
przygotowanie

Maksymalnie 5% poniżej rozmiaru 15, ale powyżej rozmiaru 14

Specjalistyczne
przygotowanie

Maksymalnie 15% poniżej rozmiaru 16, ale powyżej rozmiaru 15, bez peaberries i “słoni”

Dobrze wiedzieć

Kawy „Strictly Hard Bean” należą do najlepszych na świecie: kompleksowy, pełny smak, kwaskowata i aromatyczna filiżanka kawy.

 

Obróbka

Owocobranie (1)

Głównie ręcznie

Obróbka (2)

Myta

Fermentowanie (3)

W zbiornikach przez około 36 godzin i myte pod ciśnieniem

Suszenie (4)

W słońcu na patio
Sztucznie w suszarkach wieżowych lub bębnowych

Sortownie

Ręcznie / elektroicznie

(1) W całym kraju od września do kwietnia zbierane są dojrzałe owoce. Mniejsze plantacje dostarczają dzienne plony do małych stacji zbiorczych, gdzie otrzymują potwierdzenie dostarczonej ilości i jakości. Z tych stacji kawa jest transportowana samochodami ciężarowymi do centralnych zakładów przetwórczych (Beneficios). Duzi plantatorzy dostarczają kawę bezpośrednio do Beneficios lub (w większości przypadków) sami ją obrabiają.

 

(2) Wiśnie kawowca dostarczane do młynów są wstępnie sortowane w zbiorniku syfonowym za pomocą wody. Kamienie i inne ciężkie ciała obce opadają na dno, podczas gdy drewno, puste lub złe wiśnie unoszą się na wierzchu i są zmywane. Pozostałe dobre wiśnie są następnie kierowane z wodą do łuskarki. Po wyłuskaniu ziarna są ponownie przesiewane w celu usunięcia lżejszych pływających cząstek i kierowane przez syfon do zbiorników fermentacyjnych. W przeciwieństwie do Kostaryki, Gwatemala może nadal używać wody do sortowania ziarna wg jego gęstości.

(3) W zależności od indywidualnej wielkości Beneficios, zbiorniki fermentacyjne są zwykle wykonane z blachy stalowej, cegły lub betonu. Kawę umieszcza się w tych zbiornikach na około 36 godzin w temperaturze wahającej się od 21 ° do 28 ° Celsjusza. Proces fermentacji jest zakończony, gdy cały śluz zostanie usunięty, a ziarno będzie chrupać podczas potarcia.

Po fermentacji ziarna są wypłukiwane ze zbiorników wodą i transportowane rurociągiem lub kanałami myjącymi za pomocą specjalnych pomp. Podczas tego procesu wszelki pozostały śluz jest usuwany przez wzajemne tarcie między ziarnami. Na koniec kawa jest ponownie przesiewana w zbiorniku syfonu i myta świeżą wodą, zanim będzie gotowa do suszenia. Woda jest zwykle pobierana ze studni lub rzek.

 

(4) Czystą i odsączoną kawę będącą nadal w pergaminie rozprowadza się do wyschnięcia na słońcu w warstwie o grubości około 15 cm na wysychającym podłożu (zwykle beton lub dla lepszych kaw kamień lub glina). Kawa jest następnie stale przewracana ręcznie przez około 5 lub 6 dni za pomocą łopat lub małych traktorów wyposażonych w urządzenie pchające przypominające pług śnieżny. W metodzie sztucznego suszenia kawa jest suszona w suszarkach bębnowych w temperaturze około 60° Celsjusza. Te suszarki bębnowe używają suchych pergaminów, drewna lub oleju napędowego jako paliwa, a średni proces suszenia trwa około 20-36 godzin.

Dobrze wiedzieć

Ponad 150 lat doświadczenia i tradycji znajduje odzwierciedlenie w doskonałych kawach Gwatemali.

Kawowe środowisko

O eksporcie

W Gwatemali kawa uprawiana jest na 269 000 hektarów ziemi, rozrzuconych po niemal każdym zakątku kraju i wywiera znaczący wpływ na wszystkie sektory gospodarki. Młyny obrabiające kawę są rozproszone po całym kraju i bezpośrednio dotyczą jednej szóstej populacji, a pośrednio prawie wszystkich innych. Gwatemala ma szeroką gamę jakości i gatunków handlowych, przygotowanych w ponad 4000 mokrych młynach. Ogółem eksport kawy stanowi średnio ponad 35% całkowitego eksportu i 6% produktu krajowego brutto (PKB). W sumie istnieje 44 000 producentów kawy, z których większość jest zrzeszona w spółdzielniach, które stanowią 69% wszystkich producentów. Mali niezależni rolnicy stanowią 6% plantatorów, a średniej wielkości 2,5%.

Około 35 firm odpowiada za 90% całkowitego eksportu, z których pięć największych rejestruje średnio 46% sprzedaży każdego roku.

A.N.A.C.A.F.E. (Associacion National del Cafe) jest agencją regulacyjną. Anacafé rozpoczęła swoją działalność jako Centralne Biuro Kawy w 1960 roku.

 

Projekty
Anacafé

Projekt produktywności drobnych producentów (rozpoczęty w 1986 r.)
Program adresuje tradycyjnie niską produktywność wśród drobnych producentów bezpośrednio poprzez transfer technologii procesu uprawy i dostęp do nadzorowanego kredytu poprzez ustanowione stowarzyszenia małych producentów lub grupy „przyjaźni i pracy”.

Program kredytowy z Banrural (rozpoczęty w 1999 r.)
Anacafé podpisała z tym bankiem rozwoju rolnictwa program kredytowy, z którego w pierwszym roku skorzystało ponad 1500 drobnych producentów.

Funrural (Fundacja Rozwoju Obszarów Wiejskich rozpoczęła się w 1986 roku)
Sektor kawowy Gwatemali zajmujący się kwestiami społecznymi w sektorze zdrowia i edukacji.

Projekty
CFO i ICO

Zintegrowane zarządzanie zwalczaniem szkodników
Projekt promuje zrównoważony rozwój poprzez wprowadzenie skutecznego zintegrowanego systemu zwalczania szkodników i ograniczenie stosowania chemicznych metod zwalczania szkodników. Zwiększy również produktywność i konkurencyjność poprzez produkcję kawy wyższej jakości i zmniejszenie strat produkcyjnych.

Badanie systemów i zasad marketingu kawy
Projekt oceni systemy i polityki marketingu kawy oraz zidentyfikuje czynniki, które są ważne dla skutecznego marketingu. Wyniki pomogą krajom rozwijającym się w poprawie efektywności marketingu ich kawy.

Dobrze wiedzieć

Najbardziej wzrósł udział kaw SHB. Jeśli przemyt z Hondurasu będzie się utrzymywał, spadające statystyki mogą wskazywać na niższy eksport, nawet jeśli produkcja wzrośnie.

Galeria