KAFEJETO PALARNIA
Encyklopedia kawowa
O regionie
Kraj śródlądowy w Afryce Wschodniej, Uganda składa się z płaskowyżu Savannah z górami i jeziorami. Obejmuje część jeziora Wiktorii, z którego Nil płynie na północ do Sudanu. Klimat jest ciepły i wilgotny.
Większość ludzi mieszka na południu.
Zarówno Arabika jak i Robusta
W Ugandzie są uprawiane oba główne rodzaje kawy: Arabika i Robusta. Jednak 80% produkcji to Robusta. Kawa Arabika jest uprawiana na wysokości 1300-2300 m n.p.m. wzdłuż granicy kenijskiej (Bugishu) lub w zachodnich regionach górskich (Wugar). Kawa Robusta rośnie na wysokości 900-1500 metrów wokół Jeziora Wiktorii, a także w regionach zachodnich.
Kawowe fakty
Okresy upraw
Okres kwitnienia |
Główny : od stycznia do grudnia |
Kwitnienie występuje praktycznie przez cały rok, w zależności od wysokości i opadów.
Okres zbiorów |
Główny : od stycznia do grudnia |
Zbiory robusty: praktycznie przez cały rok, największy od października do lutego.
Zbiory arabiki: od września do lutego
Okres wysyłki |
Główny : od listopada do września |
Robusta: Pierwsza wysyłka w styczniu / lutym.
Arabika: dostawa rozłożona na cały rok.
Ilość dni potrzebna na transport morski
Port załadunku |
Znaczenie |
EU |
US |
Mombasa (1) |
90% |
21 |
46 |
Dar-Es-Salaam |
10% |
26 |
47 |
Kraje docelowe
1. Hiszpania
2. Sudan
3.Wielka Brytania, Francja, Niemcy, Węgry, Włochy, Słowenia, Szwajcaria, Holandia
Kawa jest wiodącym źródłem dochodów w Ugandzie, stanowiąc prawie 65 procent wszystkich dochodów z eksportu i jest głównym źródłem dochodu dla wielu Ugandyjczyków. Chociaż jej względne znaczenie maleje ze względu na politykę dywersyfikacji eksportu, kawa jest i pozostanie przez jakiś czas głównym źródłem dochodów walutowych w Ugandzie. Rynek sudański jest szybko rozwijającym się (sąsiadującym) rynkiem eksportowym. Stanowi co najmniej 10% plonu robusty.
Dobre wiedzieć
Kawa kwitnie i zbiera się ją jest przez cały rok w zależności od regionu.
Produkcja arabiki stanowi około 25% upraw.
Kawa Arabika jest pozyskiwana bezpośrednio od rolników, podczas gdy Robusta wciąż ma wielu pośredników.
Rolnicy nie używają nawozów ze względu na koszt, powód, dla którego domyślnie mogą łatwo uzyskać certyfikat ekologiczny. Plony są naprawdę niskie, około 60 do 65%, co oznacza produkcję 0,6 kg kawy zielonej z jednego drzewa.
Wszystkie młyny znajdują się w Kampali. Stacje mycia zbudowane tylko w regionach Paidha i Sipi. Przeważnie mokry proces obróbki ziarna jest wykonywany przez rolników w gospodarstwie.
Dane ICO
Klasyfikacje
Wg odmiany botanicznej
Cafea Canephora (Robusta) w okolicach Masaki, Luwero, Kiboga and Mukono (Centralny region)
SL14 jako Arabika
Wg regionu
Tylko w przypadku arabiki dokonuje się rozróżnień regionalnych:
Arabika rośnie głównie na wysokich zboczach góry Elgon – na wschodzie (region Sipi), blisko granicy z Kenią – kawa Bugisu a na zachodzie, wzdłuż górskiej granicy z Kongiem, gdzie znajdują się kawy Drugar i Wugar.
Wg rozmiaru ziarna
Arabika
Robusta
|
Profil smakowy
Drugar to najpopularniejsza arabika, naturalna, suszona na słońcu, zwykle przez samych rolników na patio, a następnie przenoszona do młynów na małą skalę w celu obłuszczenia. Drugar charakteryzuje się mocnymi winnymi nutami. Spośród różnych sprzecznych wyjaśnień, wspólnym elementem było to, że słabe suszenie, prowadzące do pewnego stopnia fermentacji, umożliwia taki smakowy.
Defekty
Obróbka sucha(naturalna) Robusty
|
Obróbka
Owocobranie |
Selektywnie ręcznie |
Obróbka |
Stosuje się metodę suchą (dla Robusty) i mokrą (dla Arabiki) |
Fermentacja |
Arabika: 12-36 godzin |
Suszenie |
W słońcu na ziemi lub na łożach. |
Sortowanie |
Mechanicznie i elektroniczne |
Odnośnie obróbki mytej
Obecnie prawie cała Robusta jest sprzedawana jako naturalna, czyli przetwarzana na sucho, z wyjątkiem bardzo małych ilości, które są myte. Niedawno rozpoczął się duży program promujący produkcję mytej Robusty. Wśród arabik odmiany Wugar i Bugisu są w pełni myte, a Drugar jest przetwarzany na sucho.
Kawowe środowisko
W 1991 roku rząd Ugandy zliberalizował cały podsektor kawy w celu maksymalizacji wielkości i wartości jednostkowej eksportu. Dokonano tego poprzez zlikwidowanie zewnętrznego monopolu marketingowego Rady ds. Marketingu Kawy (CMB); oraz utworzenie Uganda Coffee Development Authority (UCDA) w 1991 roku. UCDA przejęło regulacyjną i nadzorczą rolę całego przemysłu kawowego, podczas gdy marketing został całkowicie zliberalizowany. Prywatne firmy istnieją równolegle do współpracy. Plantatorzy, kupujący, przetwórcy i eksporterzy mogą swobodnie zawierać umowy według własnego uznania.
Ugandyjscy producenci kawy to około miliona drobnych rolników. Małe gospodarstwa różnią się wielkością, a przeciętne małe gospodarstwo wynosi około 0,3 hektara.