KAFEJETO PALARNIA

Togo

O regionie

.Togo to długi, wąski kraj w Afryce Zachodniej z krótką linią brzegową nad Zatoką Gwinejską. Wnętrze składa się z płaskowyżów wznoszących się w obszary górskie, a skrajna północna część jest sucha.

Klimat jest tropikalny, bardziej suchy w głębi lądu. Rolnictwo jest podstawą gospodarki kraju. Eksportowana jest bawełna, kawa i kakao, ale głównym eksportem jest fosfor.

Głównymi gałęziami przemysłu są rafinacja ropy naftowej i przetwórstwo spożywcze.

Tylko Robusta

Kawa jest trzecim największym eksportem do kraju, znacznie za fosforanem i bawełną. Stanowi mniej niż 5% przychodów z eksportu.

Produkowana jest tylko Robusta, a plantatorzy to drobni rolnicy, którzy produkują zarówno kakao, jak i kawę. Robusta z Togo cieszyła się kiedyś dobrą opinią, ale jakość smaku tej kawy spadła w ostatnich latach. Gospodarstwa zwykle nie przekraczają 2 ha.

Produkcja kawy rozpoczęła się w 1920 roku w okresie kolonialnym. W ciągu ostatnich 12 lat produkcja kawy utrzymywała się na stałym poziomie poniżej 15 000 ton. Plony z hektara są bardzo niskie ze względu na:

  • Stosowanie starej i tradycyjnej odmiany botanicznej, mianowicie „Niaouli” wprowadzonej w okresie kolonialnym w latach dwudziestych XX wieku.
  • Starość drzew kawowych.
  • Liberalizację sektora kawy.
  • Niskie ceny kawy.
  • Niewłaściwie zarządzaną organizację rolników, tylko 25% plantatorów kawy jest członkami stowarzyszenia.
  • System własności gruntów i wycinanie drzew dających cień drzewkom kawowym. Kawa była tradycyjnie uprawiana w zacienionych obszarach pierwotnych leśnych obszarach.
  • Brak siły roboczej.
  • Ograniczona wiedza na temat uprawiania kawy.

Kawowe fakty

Okresy upraw

Okres kwitnienia

Główny: od maja do sierpnia

Okres zbiorów

Główny: od grudnia do lutego

Okres wysyłki

Główny: od stycznia do września

Ilość dni potrzebna na transport morski

Ports załadunku

Znaczenie

EU

US

Lomé

100%

15

30

Destination countries

1. Niemcy i Włochy
2. Algeria
3. Moroko

Dane ICO

 

Klasyfikacje

Wg odmiany botanicznej

Odmiany Robusty to Niaouli (około 20000 ha) na płaskowyżu (Kpalimé, Adeto, Danyi …)

Wg rozmiaru ziarna

Grade I

sito 16

Grade II

sito 13

Grade III

sito 10

Wg defektów

Kiedyś, podobnie jak na Wybrzeżu Kości Słoniowej i Kamerunie, istniały różne stopnie z określoną liczbą wad:

Extra Prima

Prima

Superior

Standard

Broken Beans

Triage

Ponieważ Extra Prime, Prima i Superior są obecnie uważane za stopnie „teoretyczne”, nazwa „Standard” nie jest już wymieniana w opisach.

Grade I

do 60 defektów

Grade II

do 90 defektów

Grade III

do 120 defektów

Brisures (broken beans)

na podstawie próbki

Triage

na podstawie próbki

 

Obróbka

Owocobranie

Ręczne

Obróbka

Naturalna

Fermentowanie

nie

Suszenie

Na słońcu

Sortowanie

Ręczne

Kawowe środowisko

O eksporcie

Przetrwanie ponad 40 000 rodzin zależy od kawy. Farmy są bardzo małe, a uprawa jest połączona z kakao i uprawami warzyw. Producenci sprzedają swoją kawę nie klasyfikując jej pośrednikom, spółdzielniom lub bezpośrednio eksporterom za pośrednictwem agentów.

Do 1996 r. parapaństwowy OPAT ustalał roczne ceny i marże dla wszystkich graczy na rynku. OPAT zajmował się również wyłącznie eksportem. Pod naciskiem agencji zewnętrznych nastąpiła liberalizacja rynku.

Obecnie 4 eksporterów kontroluje ponad 75% eksportu.

CCFCC

CCFCC (COMITE DE COORDINATION FILIERES POUR LE CAFE CACAO) skupia eksporterów i partnerów technicznych łańcucha dostaw kakao i kawy. Podlegają one ustawodawstwu Ministra Rolnictwa.

Misją jest nadzorowanie marketingu i koordynacja działań obu sektorów.

W ciągu 10 lat CFCC przesadził ponownie 3403 ha kakao i 974 ha kawy.

PASA

 W 2011 r. uruchomiono Projekt Wspierania Sektora Prywatnego (PASA) wspierającego Jednostkę Techniczną Kakao Kawy (UTCC). Umożliwia dystrybucję wysokowydajnego materiału roślinnego i wsparcia.

Galeria