KAFEJETO PALARNIA
Encyklopedia kawowa
O regionie
.Togo to długi, wąski kraj w Afryce Zachodniej z krótką linią brzegową nad Zatoką Gwinejską. Wnętrze składa się z płaskowyżów wznoszących się w obszary górskie, a skrajna północna część jest sucha.
Klimat jest tropikalny, bardziej suchy w głębi lądu. Rolnictwo jest podstawą gospodarki kraju. Eksportowana jest bawełna, kawa i kakao, ale głównym eksportem jest fosfor.
Głównymi gałęziami przemysłu są rafinacja ropy naftowej i przetwórstwo spożywcze.
Tylko Robusta
Kawa jest trzecim największym eksportem do kraju, znacznie za fosforanem i bawełną. Stanowi mniej niż 5% przychodów z eksportu.
Produkowana jest tylko Robusta, a plantatorzy to drobni rolnicy, którzy produkują zarówno kakao, jak i kawę. Robusta z Togo cieszyła się kiedyś dobrą opinią, ale jakość smaku tej kawy spadła w ostatnich latach. Gospodarstwa zwykle nie przekraczają 2 ha.
Produkcja kawy rozpoczęła się w 1920 roku w okresie kolonialnym. W ciągu ostatnich 12 lat produkcja kawy utrzymywała się na stałym poziomie poniżej 15 000 ton. Plony z hektara są bardzo niskie ze względu na:
- Stosowanie starej i tradycyjnej odmiany botanicznej, mianowicie „Niaouli” wprowadzonej w okresie kolonialnym w latach dwudziestych XX wieku.
- Starość drzew kawowych.
- Liberalizację sektora kawy.
- Niskie ceny kawy.
- Niewłaściwie zarządzaną organizację rolników, tylko 25% plantatorów kawy jest członkami stowarzyszenia.
- System własności gruntów i wycinanie drzew dających cień drzewkom kawowym. Kawa była tradycyjnie uprawiana w zacienionych obszarach pierwotnych leśnych obszarach.
- Brak siły roboczej.
- Ograniczona wiedza na temat uprawiania kawy.
Kawowe fakty
Okresy upraw
Okres kwitnienia |
Główny: od maja do sierpnia |
Okres zbiorów |
Główny: od grudnia do lutego |
Okres wysyłki |
Główny: od stycznia do września |
Ilość dni potrzebna na transport morski
Ports załadunku |
Znaczenie |
EU |
US |
Lomé |
100% |
15 |
30 |
Destination countries
1. Niemcy i Włochy
2. Algeria
3. Moroko
Dane ICO
Klasyfikacje
Wg odmiany botanicznej
Odmiany Robusty to Niaouli (około 20000 ha) na płaskowyżu (Kpalimé, Adeto, Danyi …)
Wg rozmiaru ziarna
Grade I |
sito 16 |
Grade II |
sito 13 |
Grade III |
sito 10 |
Wg defektów
Kiedyś, podobnie jak na Wybrzeżu Kości Słoniowej i Kamerunie, istniały różne stopnie z określoną liczbą wad:
Extra Prima |
Prima |
Superior |
Standard |
Broken Beans |
Triage |
Ponieważ Extra Prime, Prima i Superior są obecnie uważane za stopnie „teoretyczne”, nazwa „Standard” nie jest już wymieniana w opisach.
Grade I |
do 60 defektów |
Grade II |
do 90 defektów |
Grade III |
do 120 defektów |
Brisures (broken beans) |
na podstawie próbki |
Triage |
na podstawie próbki |
Obróbka
Owocobranie |
Ręczne |
Obróbka |
Naturalna |
Fermentowanie |
nie |
Suszenie |
Na słońcu |
Sortowanie |
Ręczne |
Kawowe środowisko
O eksporcie
Przetrwanie ponad 40 000 rodzin zależy od kawy. Farmy są bardzo małe, a uprawa jest połączona z kakao i uprawami warzyw. Producenci sprzedają swoją kawę nie klasyfikując jej pośrednikom, spółdzielniom lub bezpośrednio eksporterom za pośrednictwem agentów.
Do 1996 r. parapaństwowy OPAT ustalał roczne ceny i marże dla wszystkich graczy na rynku. OPAT zajmował się również wyłącznie eksportem. Pod naciskiem agencji zewnętrznych nastąpiła liberalizacja rynku.
Obecnie 4 eksporterów kontroluje ponad 75% eksportu.
CCFCC
CCFCC (COMITE DE COORDINATION FILIERES POUR LE CAFE CACAO) skupia eksporterów i partnerów technicznych łańcucha dostaw kakao i kawy. Podlegają one ustawodawstwu Ministra Rolnictwa.
Misją jest nadzorowanie marketingu i koordynacja działań obu sektorów.
W ciągu 10 lat CFCC przesadził ponownie 3403 ha kakao i 974 ha kawy.
PASA
W 2011 r. uruchomiono Projekt Wspierania Sektora Prywatnego (PASA) wspierającego Jednostkę Techniczną Kakao Kawy (UTCC). Umożliwia dystrybucję wysokowydajnego materiału roślinnego i wsparcia.