KAFEJETO PALARNIA

Rwanda

O regionie

Rwanda, gęsto zaludniony i pozbawiony dostępu do morza kraj we wschodniej Afryce, składa się głównie z gór i płaskowyżów na wschód od doliny Rift. Klimat jest ciepły z letnią porą suchą.

Ruanda przeszła długą drogę od straszliwej wojny domowej w latach 1990-1994, w której według niezależnych szacunków zginęło ponad 500 000 ludzi, pozostawiając kraj w ruinie, a społeczeństwo w rozsypce. Dochód Rwandy na osobę spadł do 150 dolarów podczas wojny domowej, w 2017 roku wyniósł 700 dolarów. Od 2000 r. PKB Rwandy rośnie o 8% rocznie – co czyni ją jedną z najszybciej rozwijających się gospodarek na świecie – ale wciąż jedną z najbiedniejszych. Początkowo ożywienie gospodarcze wywołała pomoc zagraniczna – w 2006 r. Pomoc stanowiła jedną czwartą PKB i około połowy budżetu rządu – w 2017 r. Wynosiła odpowiednio 5% i 17%. Od 2000 r. Lepsze dochody gospodarstw (kawa stanowi 75% eksportu) zapewniły wzrost organiczny.

Głównie Arabika

Produkcja to głównie Arabika. Informacje dotyczące Robusty nie są tak dokładne, jak w przypadku Arabiki. W większości odizolowanych regionów, w których granice są mniej lub bardziej określone, występują różnice w produkcji, które zniekształcają statystyki.

Dobrze wiedzieć

Rwanda to kraj bez dostępu do morza, dla którego kawa nadal jest kluczowym elementem przychodów z eksportu. Po ludobójstwie produkcja spadła o prawie połowę tego, co kiedyś. Obecne niskie ceny definitywnie nie pomogą w rehabilitacji upraw kawy. Kawa potrzebuje co najmniej dziesięciu dni podróży, aby dostać się do portów wysyłkowych. Ten drogi transport dodatkowo obciąża lokalne ceny kawy.

Kawowe fakty

Okresy uprawy

Okres kwitnienia

Główny: od września do października

Okres zbiorów

Główny: od marca do czerwca

Drugi: od października do grudnia

Okres wysyłki

Główny: od maja do października

Ilość dni potrzebna na transport morski

 

Ports załadunku

Znaczenie

EU

US

Dar-Es-Salaam

30%

21

36

Mombasa

70%

21

36

Kraje docelowe 

1. Niemcy
2. Belgia
3. Francja, Finlandia, Szwecja

Dane ICO

Klasyfikacje

Odmiany botaniczne

Głównie uprawa arabiki, odmiany takie jak: Bourbon (Harrar; POP3303/21; Jackson 2/1257; BM 139) 

Wg regionu

W Rwandzie istnieją dwa główne obszary produkcji kawy:

  • Wokół jeziora Kivu, położonego w zachodniej części kraju
  • W sąsiedztwie Kigali i na południu Rwandy

Wg klasy

 

Ordinary

semi-washed

Fully washed

fully washed

Triage

niezgodne z  fully washed, ordinary lub peaberry

Wg rozmiaru ziarna

 

Ordinary

sito 14

Fully Washed

sito 15 i powyżej

Triage

sito 12 i powyżej, 14 i powyżej, wszystkie rozmiary

 

Wg defektów

Ordinary

ORD

max 10 %

Fully Washed

FW

poniżej 6 %

Triage

T

zależy od obróbki

 

Profil filiżanki kawy

 

Ordinary

Średnia kwasowość

Ciężkie body

Herbata kwiatowa o czerwonych owocach

Fully Washed

Wysoka kwasowość

Ciężkie, krągłe body

Słodka, czarna herbata, gorzka czekolada, delikatne zioła, miód

 

Kolor ziarna

 

Ordinary

± jednolita, brązowozielona do żółtawozielonej

Triage

jednolicie ciemnozielona

Obróbka

Owocobranie

handpicking

Obróbka

ordinary: pulped manually and semi-washed manually at farmers home  

Fully washed: pulped, fermented and further washed at washing stations

Zwykłe: łuskanie ręcznie i częściowo myte ręcznie w domu rolnika

Fully Washed: wyłuskiwane, fermentowane i dalsza obróbka w młynie

Fermentowanie

 

Suszenie

Na słońcu

Sortowanie

Mechaniczne

Kawowe środowisko

Eksport kawy został całkowicie sprywatyzowany po latach dziewięćdziesiątych. Tylko kilka firm zajmuje się eksportem kawy, konkurując z sobą o zakup kawy pergaminowej od „marchand” (lokalnych handlarzy) i plantatorów.

OCIR CAFE, organ rządowy zajmujący się kawą w Rwandzie, wydaje pozwolenia na eksport i monitoruje ceny lokalne i eksportowe. Pomagają również rolnikom w uprawie.

Cała eksportowana kawa musi być przechowywana w magazynach OCIR przed eksportem. Klasyfikacja jakości eksportowej i ocena jakości są wykonywane przez OCIR, który dostarcza eksporterowi certyfikat jakości.

Większość plantatorów to drobni rolnicy, którzy przetwarzają wiśnie we własnych gospodarstwach i dostarczają kawę do eksportera jeszcze będącą pergaminie.

Podobnie jak w Burundi, rząd Rwandy podjął kroki w celu zwiększenia produkcji kawy Fully Washed ze szkodą dla kawy Semi Wasched. Od 2016 roku rolnicy muszą dostarczać kawę do przypisanej im powiatowego młyna. Cena wiśni jest ustalana przez rząd.

Dobrze wiedzieć

Rwanda jest postrzegana przez wielu jako przykład wzrostu gospodarczego i stabilności – przedstawia się jako Szwajcaria z Afryki. Rwanda ma więcej parlamentarzystek niż mężczyzn.

Krytycy zwrócą uwagę na zasadę siły i zastraszanie opozycyjnych partii politycznych.

Kraj ma bardzo ograniczone zasoby naturalne, z wyjątkiem kawy i herbaty. Podejmowane są starania, aby rozszerzyć ofertę o inne produkty, takie jak kwiaty.

Galeria