KAFEJETO PALARNIA
Encyklopedia kawowa
O regionie
Rwanda, gęsto zaludniony i pozbawiony dostępu do morza kraj we wschodniej Afryce, składa się głównie z gór i płaskowyżów na wschód od doliny Rift. Klimat jest ciepły z letnią porą suchą.
Ruanda przeszła długą drogę od straszliwej wojny domowej w latach 1990-1994, w której według niezależnych szacunków zginęło ponad 500 000 ludzi, pozostawiając kraj w ruinie, a społeczeństwo w rozsypce. Dochód Rwandy na osobę spadł do 150 dolarów podczas wojny domowej, w 2017 roku wyniósł 700 dolarów. Od 2000 r. PKB Rwandy rośnie o 8% rocznie – co czyni ją jedną z najszybciej rozwijających się gospodarek na świecie – ale wciąż jedną z najbiedniejszych. Początkowo ożywienie gospodarcze wywołała pomoc zagraniczna – w 2006 r. Pomoc stanowiła jedną czwartą PKB i około połowy budżetu rządu – w 2017 r. Wynosiła odpowiednio 5% i 17%. Od 2000 r. Lepsze dochody gospodarstw (kawa stanowi 75% eksportu) zapewniły wzrost organiczny.
Głównie Arabika
Produkcja to głównie Arabika. Informacje dotyczące Robusty nie są tak dokładne, jak w przypadku Arabiki. W większości odizolowanych regionów, w których granice są mniej lub bardziej określone, występują różnice w produkcji, które zniekształcają statystyki.
Dobrze wiedzieć
Rwanda to kraj bez dostępu do morza, dla którego kawa nadal jest kluczowym elementem przychodów z eksportu. Po ludobójstwie produkcja spadła o prawie połowę tego, co kiedyś. Obecne niskie ceny definitywnie nie pomogą w rehabilitacji upraw kawy. Kawa potrzebuje co najmniej dziesięciu dni podróży, aby dostać się do portów wysyłkowych. Ten drogi transport dodatkowo obciąża lokalne ceny kawy.
Kawowe fakty
Okresy uprawy
Okres kwitnienia |
Główny: od września do października |
Okres zbiorów |
Główny: od marca do czerwca |
Drugi: od października do grudnia |
Okres wysyłki |
Główny: od maja do października |
Ilość dni potrzebna na transport morski
Ports załadunku |
Znaczenie |
EU |
US |
Dar-Es-Salaam |
30% |
21 |
36 |
Mombasa |
70% |
21 |
36 |
Kraje docelowe
1. Niemcy
2. Belgia
3. Francja, Finlandia, Szwecja
Dane ICO
Klasyfikacje
Odmiany botaniczne
Głównie uprawa arabiki, odmiany takie jak: Bourbon (Harrar; POP3303/21; Jackson 2/1257; BM 139)
Wg regionu
W Rwandzie istnieją dwa główne obszary produkcji kawy:
- Wokół jeziora Kivu, położonego w zachodniej części kraju
- W sąsiedztwie Kigali i na południu Rwandy
Wg klasy
Ordinary |
semi-washed |
Fully washed |
fully washed |
Triage |
niezgodne z fully washed, ordinary lub peaberry |
Wg rozmiaru ziarna
Ordinary |
sito 14 |
Fully Washed |
sito 15 i powyżej |
Triage |
sito 12 i powyżej, 14 i powyżej, wszystkie rozmiary |
Wg defektów
Ordinary |
ORD |
max 10 % |
Fully Washed |
FW |
poniżej 6 % |
Triage |
T |
zależy od obróbki |
Profil filiżanki kawy
Ordinary |
Średnia kwasowość Ciężkie body Herbata kwiatowa o czerwonych owocach |
Fully Washed |
Wysoka kwasowość Ciężkie, krągłe body Słodka, czarna herbata, gorzka czekolada, delikatne zioła, miód |
Kolor ziarna
Ordinary |
± jednolita, brązowozielona do żółtawozielonej |
Triage |
jednolicie ciemnozielona |
Obróbka
Owocobranie |
handpicking |
Obróbka |
ordinary: pulped manually and semi-washed manually at farmers home Fully washed: pulped, fermented and further washed at washing stations Zwykłe: łuskanie ręcznie i częściowo myte ręcznie w domu rolnika Fully Washed: wyłuskiwane, fermentowane i dalsza obróbka w młynie |
Fermentowanie |
|
Suszenie |
Na słońcu |
Sortowanie |
Mechaniczne |
Kawowe środowisko
Eksport kawy został całkowicie sprywatyzowany po latach dziewięćdziesiątych. Tylko kilka firm zajmuje się eksportem kawy, konkurując z sobą o zakup kawy pergaminowej od „marchand” (lokalnych handlarzy) i plantatorów.
OCIR CAFE, organ rządowy zajmujący się kawą w Rwandzie, wydaje pozwolenia na eksport i monitoruje ceny lokalne i eksportowe. Pomagają również rolnikom w uprawie.
Cała eksportowana kawa musi być przechowywana w magazynach OCIR przed eksportem. Klasyfikacja jakości eksportowej i ocena jakości są wykonywane przez OCIR, który dostarcza eksporterowi certyfikat jakości.
Większość plantatorów to drobni rolnicy, którzy przetwarzają wiśnie we własnych gospodarstwach i dostarczają kawę do eksportera jeszcze będącą pergaminie.
Podobnie jak w Burundi, rząd Rwandy podjął kroki w celu zwiększenia produkcji kawy Fully Washed ze szkodą dla kawy Semi Wasched. Od 2016 roku rolnicy muszą dostarczać kawę do przypisanej im powiatowego młyna. Cena wiśni jest ustalana przez rząd.
Dobrze wiedzieć
Rwanda jest postrzegana przez wielu jako przykład wzrostu gospodarczego i stabilności – przedstawia się jako Szwajcaria z Afryki. Rwanda ma więcej parlamentarzystek niż mężczyzn.
Krytycy zwrócą uwagę na zasadę siły i zastraszanie opozycyjnych partii politycznych.
Kraj ma bardzo ograniczone zasoby naturalne, z wyjątkiem kawy i herbaty. Podejmowane są starania, aby rozszerzyć ofertę o inne produkty, takie jak kwiaty.