KAFEJETO PALARNIA

Demokratyczna Republika Konga

Encyklopedia kawowa

Demokratyczna Republika Konga

O regionie

Demokratyczna Republika Konga w Afryce Środkowej jest drugim co do wielkości krajem w Afryce i jest 8 razy większa od Francji – co czyni ją największym krajem frankofońskim z 78 milionami mieszkańców.

Demokratyczna Republika Konga znajduje się na równiku, gdzie panuje klimat tropikalny i lasy deszczowe. Rzeka Kongo przepływa przez D.R.K i jest drugą co do wielkości rzeką w Afryce po Nilu. Rift Valley kształtuje Kongo, z wysokimi górami na wschodzie – Virungą i całym zestawem wciąż aktywnych wulkanów. Kongo jest również niezwykle bogate we wszelkiego rodzaju minerały.

D.R.K jest niezwykle bogata w różnego rodzaju zasoby naturalne, niestety nękana jest wojną domową, niestabilnością polityczną i biedą.

 

Arabika 60%, Robusta 40%

Klimat tropikalny, żyzna gleba i obfitość opadów deszczu stwarzają idealne warunki do uprawy zarówno Arabiki, jak i Robusty. Arabika rośnie głównie na wyżynach wschodniej części Konga powyżej 1500 metrów na bogatej wulkanicznej glebie. Robusta występuje również endemicznie w tym kraju i jest produkowana głównie w północno-wschodnim Kongo. Ze względu na idealne warunki geograficzne Kongo może produkować bardzo wysokiej jakości Arabiki i Robusty. Kraj ten jest uważany za jeden z nowych klejnotów w świecie kawy speciality.

Kawowe fakty

Pakowana w worki 60 kg

Okresy zbiorów

Okresy kwitnienia

Główny: od maja do lipca

Północ

rozpoczyna się w maju

Wschód

rozpoczyna się w czerwcu

Południe

rozpoczyna się w październiku

 

Okresy zbioru

 

Główny zbiór

Drugi zbiór

Północne-Kivu

od sierpnia do listopada

od lutego do maja

Południowe-Kivu

od maja do września

od sierpnia do listopada

 

Okres wysyłki

Cały rok

 

Ilość dni potrzebna na transport morski

Port załadunku

Znaczenie

EU

US

Dar-Es-Salaam (1)

30%

21

40

Mombasa (2)

70%

21

40

 

(1) W przypadku regionów produkcyjnych, w których Dar-Es-Salaam jest głównym portem eksportowym, kawa jest transportowana ciężarówkami (lub barkami przez jezioro Kivu) do Uviry, następnie przez jezioro do Kigomy i wreszcie koleją do Dar-Es-Salaam.

(2) Kawy produkowane na północnym wschodzie i w regionach Kivu są transportowane ciężarówkami do Mombasy przez Ugandę lub Ruandę.

Kraje docelowe

Włochy, Belgia, Szwecja, Francja, Niemcy, USA, Skandynawia

Dane ICO

Klasyfikacje

Gatunki botaniczne

Arabika Blue Mountain | Local Bronze | Rumangabo | Kabare | Maragogype | Bourbon | Jackson | Catura | Typica |Amarela |Mibirizi
Robusta Canephora, Petit Kwilu

 

Wg regionu

Arabika

Północne-Kivu

Południowe-Kivu

Robusta

Wschodnie prowincje

Równikowe prowincje

Prowincja Bandundo

 

Wg klasy

Arabica Washed

K 3 KIVU 3 Fully Washed
K 4 KIVU 4 Semi-washed
K 5 KIVU 5 Fully washed triage
K 6 KIVU 6 Semi-washed triage

Robusta Washed

HTM / W / M Hors Type Marchand
Washed Moyen
HTM / W / I Hors Type Marchand
Washed Inferior

 

Robusta Natural

HTM / N / M Hors Type Marchand
Natural Moyen
HTM / N / I Hors Type Marchand
Natural Inferior
HTC / M Hors Type Courant Moyen
HTC / I Hors Type Courant Inferior

Wg rozmiaru ziarna

Arabica Washed

K 3 KIVU 3 15+ 54 % milled over screen 17
20 % milled over screen 16
K 4 KIVU 4 15+ 54 % milled over screen 17
20 % milled over screen 16
K 5 KIVU 5 12-16 54 % milled over screen 17
20 % milled over screen 16
K 6 KIVU 6 12-16

Robusta Washed

HTM / W / M Hors Type Marchand
Washed Moyen
screen 15 30 / 45% over screen 17
40 / 50% over screen 15
Remainder passing screen 15
HTM / W / I Hors Type Marchand
Washed Inferior
screen 15 30 / 45% over screen 17
40 / 50% over screen 15
Remainder passing screen 15

 

Robusta Natural

HTM / N / M Hors Type Marchand
Natural Moyen
screen 15 30 / 45% over screen 17
40 / 50% over screen 15
Remainder passing screen 15
HTM / N / I Hors Type Marchand
Natural Inferior
screen 15 30 / 45% over screen 17
40 / 50% over screen 15
Remainder passing screen 15
HTC / M Hors Type Courant Moyen screen 15 30 / 45% over screen 17
40 / 50% over screen 15
Remainder passing screen 15
HTC / I Hors Type Courant Inferior screen 15 30 / 45% over screen 17
40 / 50% over screen 15
Remainder passing screen 15

Wg defektów

K 3 KIVU 3 less than 6%
K 4 KIVU 4 max 10%
K 5 KIVU 5 depending on preparation
K 6 KIVU 6 depending on preparation

Profil filiżanki kawy

Arabika

K 3 KIVU 3

Bardzo kwaśny

Ciężkie okrągłe body

Słodka, czarna herbata, gorzka czekolada, delikatne zioła, miód

K 4 KIVU 4

Średnia kwasowość

Ciężki

Herbata kwiatowa, o czerwonych owocach

 

Robusta

Congo NM Natural Moyen

Gorzka czekolada

Karmel

Orzechy laskowe

Bardzo ciężkie body

 

Obróbka

Owocobranie

Ręczne zbieranie

Obróbka

Arabika, może być: fully washed, semi-washed lub natural (*)

Fermentowanie

Zależy czy jest obrabiana na mokro czy sucho (*)

Suszenie

Większość kawy w Kongo jest suszona naturalnie, na slońcu (*)

Sortowanie

Ręcznie, by wyeliminować najpoważniejsze defekty

(*) odnośnie obróbki

Arabiki mogą być w pełni myte, częściowo myte lub przetwarzane w sposób naturalny.

– Proces Fully Washed: Dojrzałe czerwone wiśnie trafiają do myjni, gdzie kawowe wiśnie są mechanicznie rozcierane. Ziarno w pergaminie następnie przechodzi przez system kanałów wodnych, podczas kilku etapów procesu fermentacji i mycia jest gotowe do wyschnięcia.

– Proces Semi Washed: Dojrzałe czerwone wiśnie są rozcierane i myte na farmach przy użyciu ręcznych “depulper’ów”. Ziarno w pergaminie wysycha na tarasach (na foliach plastikowych kładzionych na ziemi)

(*) odnośnie fermentacji

W zależności od tego, czy jest to proces obróbki na mokro czy też naturalny, kontrolowany proces fermentacji może przybierać różne formy.

  • Fully Washed: pergamin fermentuje przez kilka godzin podczas moczenia w zbiornikach (lub zbiornikach fermentacyjnych), zanim ziarno podda się suszeniu.
  • Semi-wash: pergaminy fermentują naturalnie po wyłuskaniu ziarna i podczas suszenia.
  • Natural: w tym przypadku nie dochodzi do fermentacji, ziarna kawy pozostają w wiśni podczas suszenia.

(*) odnośnie suszenia

Większość kawy w Kongo wysycha naturalnie na słońcu, schnąć przez kilkanaście dni z rzędu (zazwyczaj 10 do 20 dni) na patio lub na afrykańskich łóżkach.
Sporadycznie stosowane są również suszarki mechaniczne.

Kawowe środowisko

O eksporcie

Sektor kawowy w Kongu udowodnił swoją prężność w całej swej historii – kawa była eksportowana przez cały burzliwy okres i wojny domowe. Przy wielkości produkcji około 11280 ton (188000 worków 60 kg, 54% arabiki, 46% robusty), produkcja kawy w Kongu stanowi zaledwie ułamek potencjału tego kraju (95 000 MT wyeksportowano w 1992 r.).

Kongo pozostaje krajem objętym konfliktem, a różne grupy rebelianckie w regionach Kivu utrudniają sobodny ruch kawy. Infrastruktura jest słaba, a większość dróg jest nieutwardzona. Mimo wszystko na kongijskiej scenie kawowej obserwuje się gwałtowny wzrost, kładzie się większy nacisk na jakość, arabiki są lepiej przetwarzane dzięki mnożeniu się młynów i mikro-młynów – często finansowanych przez organizacje międzynarodowe. Regiony Północnego i Południowego Kivu są w stanie produkować świeżą kawę przez cały rok i stawiają się jako pretendent do jakości za rozsądną cenę w porównaniu z krajami sąsiednimi, a nawet producentami z Ameryki Środkowej. Zaczynamy widzieć, jak mikroloty Kongo Arabiki wygrywają specjalistyczne konkursy, od Fully Washed po Natural i Honey. Skupienie się na kawach speciality może być przełomem, którego potrzebuje kawa z Konga, aby udowodnić, że jest solidnym producentem wysokiej jakości kaw.

 

Galeria