KAFEJETO PALARNIA
Encyklopedia kawowa
O regionie
Demokratyczna Republika Konga w Afryce Środkowej jest drugim co do wielkości krajem w Afryce i jest 8 razy większa od Francji – co czyni ją największym krajem frankofońskim z 78 milionami mieszkańców.
Demokratyczna Republika Konga znajduje się na równiku, gdzie panuje klimat tropikalny i lasy deszczowe. Rzeka Kongo przepływa przez D.R.K i jest drugą co do wielkości rzeką w Afryce po Nilu. Rift Valley kształtuje Kongo, z wysokimi górami na wschodzie – Virungą i całym zestawem wciąż aktywnych wulkanów. Kongo jest również niezwykle bogate we wszelkiego rodzaju minerały.
D.R.K jest niezwykle bogata w różnego rodzaju zasoby naturalne, niestety nękana jest wojną domową, niestabilnością polityczną i biedą.
Arabika 60%, Robusta 40%
Klimat tropikalny, żyzna gleba i obfitość opadów deszczu stwarzają idealne warunki do uprawy zarówno Arabiki, jak i Robusty. Arabika rośnie głównie na wyżynach wschodniej części Konga powyżej 1500 metrów na bogatej wulkanicznej glebie. Robusta występuje również endemicznie w tym kraju i jest produkowana głównie w północno-wschodnim Kongo. Ze względu na idealne warunki geograficzne Kongo może produkować bardzo wysokiej jakości Arabiki i Robusty. Kraj ten jest uważany za jeden z nowych klejnotów w świecie kawy speciality.
Kawowe fakty
Pakowana w worki 60 kg
Okresy zbiorów
Okresy kwitnienia
Główny: od maja do lipca
Północ |
rozpoczyna się w maju |
Wschód |
rozpoczyna się w czerwcu |
Południe |
rozpoczyna się w październiku |
Okresy zbioru
|
Główny zbiór |
Drugi zbiór |
Północne-Kivu |
od sierpnia do listopada |
od lutego do maja |
Południowe-Kivu |
od maja do września |
od sierpnia do listopada |
Okres wysyłki
Cały rok
Ilość dni potrzebna na transport morski
Port załadunku |
Znaczenie |
EU |
US |
Dar-Es-Salaam (1) |
30% |
21 |
40 |
Mombasa (2) |
70% |
21 |
40 |
(1) W przypadku regionów produkcyjnych, w których Dar-Es-Salaam jest głównym portem eksportowym, kawa jest transportowana ciężarówkami (lub barkami przez jezioro Kivu) do Uviry, następnie przez jezioro do Kigomy i wreszcie koleją do Dar-Es-Salaam.
(2) Kawy produkowane na północnym wschodzie i w regionach Kivu są transportowane ciężarówkami do Mombasy przez Ugandę lub Ruandę.
Kraje docelowe
Włochy, Belgia, Szwecja, Francja, Niemcy, USA, Skandynawia
Dane ICO
Klasyfikacje
Gatunki botaniczne
Arabika | Blue Mountain | Local Bronze | Rumangabo | Kabare | Maragogype | Bourbon | Jackson | Catura | Typica |Amarela |Mibirizi |
Robusta | Canephora, Petit Kwilu |
Wg regionu
Arabika |
Północne-Kivu Południowe-Kivu |
Robusta |
Wschodnie prowincje Równikowe prowincje Prowincja Bandundo |
Wg klasy
Arabica Washed
K 3 | KIVU 3 | Fully Washed |
K 4 | KIVU 4 | Semi-washed |
K 5 | KIVU 5 | Fully washed triage |
K 6 | KIVU 6 | Semi-washed triage |
Robusta Washed
HTM / W / M | Hors Type Marchand Washed Moyen |
HTM / W / I | Hors Type Marchand Washed Inferior |
Robusta Natural
HTM / N / M | Hors Type Marchand Natural Moyen |
HTM / N / I | Hors Type Marchand Natural Inferior |
HTC / M | Hors Type Courant Moyen |
HTC / I | Hors Type Courant Inferior |
Wg rozmiaru ziarna
Arabica Washed
K 3 | KIVU 3 | 15+ | 54 % milled over screen 17 20 % milled over screen 16 |
K 4 | KIVU 4 | 15+ | 54 % milled over screen 17 20 % milled over screen 16 |
K 5 | KIVU 5 | 12-16 | 54 % milled over screen 17 20 % milled over screen 16 |
K 6 | KIVU 6 | 12-16 | ![]() |
Robusta Washed
HTM / W / M | Hors Type Marchand Washed Moyen |
screen 15 | 30 / 45% over screen 17 40 / 50% over screen 15 Remainder passing screen 15 |
HTM / W / I | Hors Type Marchand Washed Inferior |
screen 15 | 30 / 45% over screen 17 40 / 50% over screen 15 Remainder passing screen 15 |
Robusta Natural
HTM / N / M | Hors Type Marchand Natural Moyen |
screen 15 | 30 / 45% over screen 17 40 / 50% over screen 15 Remainder passing screen 15 |
HTM / N / I | Hors Type Marchand Natural Inferior |
screen 15 | 30 / 45% over screen 17 40 / 50% over screen 15 Remainder passing screen 15 |
HTC / M | Hors Type Courant Moyen | screen 15 | 30 / 45% over screen 17 40 / 50% over screen 15 Remainder passing screen 15 |
HTC / I | Hors Type Courant Inferior | screen 15 | 30 / 45% over screen 17 40 / 50% over screen 15 Remainder passing screen 15 |
Wg defektów
K 3 | KIVU 3 | less than 6% |
K 4 | KIVU 4 | max 10% |
K 5 | KIVU 5 | depending on preparation |
K 6 | KIVU 6 | depending on preparation |
Profil filiżanki kawy
Arabika
K 3 | KIVU 3 |
Bardzo kwaśny Ciężkie okrągłe body Słodka, czarna herbata, gorzka czekolada, delikatne zioła, miód |
K 4 | KIVU 4 |
Średnia kwasowość Ciężki Herbata kwiatowa, o czerwonych owocach |
Robusta
Congo NM | Natural Moyen |
Gorzka czekolada Karmel Orzechy laskowe Bardzo ciężkie body |
Obróbka
Owocobranie |
Ręczne zbieranie |
Obróbka |
Arabika, może być: fully washed, semi-washed lub natural (*) |
Fermentowanie |
Zależy czy jest obrabiana na mokro czy sucho (*) |
Suszenie |
Większość kawy w Kongo jest suszona naturalnie, na slońcu (*) |
Sortowanie |
Ręcznie, by wyeliminować najpoważniejsze defekty |
(*) odnośnie obróbki
Arabiki mogą być w pełni myte, częściowo myte lub przetwarzane w sposób naturalny.
– Proces Fully Washed: Dojrzałe czerwone wiśnie trafiają do myjni, gdzie kawowe wiśnie są mechanicznie rozcierane. Ziarno w pergaminie następnie przechodzi przez system kanałów wodnych, podczas kilku etapów procesu fermentacji i mycia jest gotowe do wyschnięcia.
– Proces Semi Washed: Dojrzałe czerwone wiśnie są rozcierane i myte na farmach przy użyciu ręcznych “depulper’ów”. Ziarno w pergaminie wysycha na tarasach (na foliach plastikowych kładzionych na ziemi)
(*) odnośnie fermentacji
W zależności od tego, czy jest to proces obróbki na mokro czy też naturalny, kontrolowany proces fermentacji może przybierać różne formy.
- Fully Washed: pergamin fermentuje przez kilka godzin podczas moczenia w zbiornikach (lub zbiornikach fermentacyjnych), zanim ziarno podda się suszeniu.
- Semi-wash: pergaminy fermentują naturalnie po wyłuskaniu ziarna i podczas suszenia.
- Natural: w tym przypadku nie dochodzi do fermentacji, ziarna kawy pozostają w wiśni podczas suszenia.
(*) odnośnie suszenia
Większość kawy w Kongo wysycha naturalnie na słońcu, schnąć przez kilkanaście dni z rzędu (zazwyczaj 10 do 20 dni) na patio lub na afrykańskich łóżkach.
Sporadycznie stosowane są również suszarki mechaniczne.
Kawowe środowisko
O eksporcie
Sektor kawowy w Kongu udowodnił swoją prężność w całej swej historii – kawa była eksportowana przez cały burzliwy okres i wojny domowe. Przy wielkości produkcji około 11280 ton (188000 worków 60 kg, 54% arabiki, 46% robusty), produkcja kawy w Kongu stanowi zaledwie ułamek potencjału tego kraju (95 000 MT wyeksportowano w 1992 r.).
Kongo pozostaje krajem objętym konfliktem, a różne grupy rebelianckie w regionach Kivu utrudniają sobodny ruch kawy. Infrastruktura jest słaba, a większość dróg jest nieutwardzona. Mimo wszystko na kongijskiej scenie kawowej obserwuje się gwałtowny wzrost, kładzie się większy nacisk na jakość, arabiki są lepiej przetwarzane dzięki mnożeniu się młynów i mikro-młynów – często finansowanych przez organizacje międzynarodowe. Regiony Północnego i Południowego Kivu są w stanie produkować świeżą kawę przez cały rok i stawiają się jako pretendent do jakości za rozsądną cenę w porównaniu z krajami sąsiednimi, a nawet producentami z Ameryki Środkowej. Zaczynamy widzieć, jak mikroloty Kongo Arabiki wygrywają specjalistyczne konkursy, od Fully Washed po Natural i Honey. Skupienie się na kawach speciality może być przełomem, którego potrzebuje kawa z Konga, aby udowodnić, że jest solidnym producentem wysokiej jakości kaw.