KAFEJETO PALARNIA

Brew guide

Brew Guide – Tygielek

Przygotowaliśmy krótkie poradniki, abyście mogli przygotować kawę jak profesjonalni bariści! Dzięki nim, poznacie prawidłowe techniki, a korzystając z wytycznych zawartych poniżej, nie pominiecie żadnego kroku. Cieszcie się najlepszym smakiem kawy razem z nami!

Do przygotowania kawy w tygielku potrzebujesz wagi ze stoperem lub obu urządzeń oddzielnie, zmielonej kawy, czajnika z gorącą wodą, a także łyżeczki lub mieszadełka. Oczywiście, niezbędny jest młynek oraz czajnik. Dobrze, jeśli wskazuje on również temperaturę. Jeśli nie ma takiej funkcji, przydać się może także termometr.

Zmiel 7 gramów ulubionej kawy – świetnie sprawdzi się bardzo drobne zmielenie [0,5º EK43 +/- 0,5º | 3-5 klik Comandante].

Wsyp 7 gramów drobno zmielonej kawy do tygielka i wlej 70 ml wody o temperaturze 60℃. Zamieszaj kawę 10-15 razy.

Postaw tygielek na gazie.

Odczekaj około minuty, gdy zobaczysz tworzącą się pianę – zmniejsz gaz.

Po upływie kolejnej minuty, gdy piana osiągnie krawędź naszego tygielka, zdejmij go z gazu i przelej napar do filiżanki.

Odczekaj 2-4 minuty, aby ziarna z kawy osiadły na dnie i ciesz się pyszną kawą.

Chciałbyś nauczyć się więcej? Zapisz się na warsztat!
Najpierw przygotuj:
  • Cezve/Tygielek/Ibrik
  • Waga
    [najlepiej ze stoperem]
  • Stoper
    [gdy nie masz wagi ze stoperem]
  • Czajnik
    [dobrze, gdy wskazuje temperaturę]
  • Termometr
    [gdy nie wiesz jaką masz temperaturę wody w czajniku]
  • Palnik lub płyta grzewcza
  • Łyżeczka lub drewniane mieszadełko
  • 7 g świeżo zmielonej kawy
    [użyj bardzo drobnego zmielenia]

Porada:

Nie mieszaj kawy zbyt długo przed parzeniem i wcale podczas parzenia, ponieważ prowadzi to do przeparzenia naszej kawy. Z tego samego powodu także, nie gotuj jej trzykrotnie.

Być może spodoba Ci się także…

Jak zaparzyć kawę w Aeropressie metodą klasyczną?

Jak zaparzyć kawę w American pressie?

Jak zaparzyć kawę we french pressie?