KAFEJETO PALARNIA

Brew guide

Brew Guide – Moccamaster

Przygotowaliśmy krótkie poradniki, abyście mogli przygotować kawę jak profesjonalni bariści! Dzięki nim, poznacie prawidłowe techniki, a korzystając z wytycznych zawartych poniżej, nie pominiecie żadnego kroku. Cieszcie się najlepszym smakiem kawy razem z nami!

Do przygotowania kawy w Moccamasterze potrzebujesz papierowego filtra, wagi oraz łyżeczki lub drewnianego mieszadełka. Oczywiście, niezbędny jest młynek oraz zimna woda.

Zmiel 55 gramów ulubionej kawy – świetnie sprawdzi się grube zmielenie [9º EK43 +/- 0,5º | 32-34 klik Comandante].

Włóż filtr do stożkowego uchwytu urządzenia i wsyp 55 gramów świeżo zmielonej kawy. Delikatnie stuknij dłonią, aby kawa ułożyła się równo w filtrze. Włóż uchwyt do Moccamastera.

Wlej 1000 ml zimnej wody do zbiornika urządzenia. Możesz ją odmierzyć wcześniej na wadze lub wykorzystać podziałkę na plastikowym zbiorniku Moccamastera.

Jeśli urządzenie jest włączone to automatycznie zacznie podgrzewać wodę. Zaczekaj, aż woda zacznie zraszać kawę w filtrze.

Wymieszaj dokładnie kawę łyżeczką lub drewnianym mieszadełkiem, tak aby mieć pewność, że wszystkie cząsteczki mają kontakt z wodą.

Gdy woda zacznie lecieć pełnym strumieniem, a łóżko kawy w filtrze będzie równe, załóż plastikową pokrywkę, aby utrzymywać wysoką temperaturę zaparzania.

Odczekaj, aż cała woda przepłynie przez filtr.

Twoja kawa jest gotowa – możesz przelać ją do naczynia.

Chciałbyś nauczyć się więcej? Zapisz się na warsztat!
Najpierw przygotuj:
  • Moccamaster
    [urządzenie i dedykowany dzbanek/termos]
  • Dedykowany, papierowy filtr
  • Łyżeczka lub drewniane mieszadełko
  • 55 g świeżo zmielonej kawy
    [użyj grubego zmielenia]

Porada:

Warto starannie mieszać kawę na początku zaparzania. Pozwoli to na jej lepszą i pełniejszą ekstrakcję, co finalnie przełoży się na lepszy smak zaparzonej kawy.
Być może spodoba Ci się także…
Jak zaparzyć kawę w kawiarce?
Jak zaparzyć kawę w Chemexie?

Jak zaparzyć kawę w dripie Hario V60?