KAFEJETO PALARNIA

Brew guide

Brew Guide – Kawiarka

Przygotowaliśmy krótkie poradniki, abyście mogli przygotować kawę jak profesjonalni bariści! Dzięki nim, poznacie prawidłowe techniki, a korzystając z wytycznych zawartych poniżej, nie pominiecie żadnego kroku. Cieszcie się najlepszym smakiem kawy razem z nami!

Do przygotowania kawy w kawiarce potrzebujesz jedynie zmielonej kawy oraz czajnika z gorącą wodą. Oczywiście, niezbędny jest młynek oraz źródło ciepła w postaci palnika lub płyty grzewczej, dopasowane do Twojej kawiarki.

Zmiel ulubioną kawę w ilości odpowiadającej wielkości Twojej kawiarki – świetnie sprawdzi się drobne zmielenie [2,5º EK43 +/- 0,5º | 13-15 klik Comandante].

Wlej gorącą wodę do zbiorniczka kawiarki. Pamiętaj, aby jej poziom był poniżej zaworu zabezpieczającego urządzenia. Rekomendujemy temperaturę około 60℃ – 70℃.

Wsyp zmieloną kawę do sitka tak, aby wypełnić je całe. Nie uciskaj kawy, powinna pozostać luźna. Włóż sitko w zbiorniczek kawiarki.

Nakręć górną część kawiarki na zbiorniczek z wodą i kawą. Uważaj, może już być gorący!

Postaw kawiarkę na gazie lub płycie grzewczej. Odczekaj, aż kawa zacznie wypływać u góry kawiarki.

Zdejmij kawiarkę z gazu/płyty gdy usłyszysz charakterystyczny, bulgoczący odgłos rozpryskującej się kawy.

Twoja kawa jest gotowa – przelej ją do naczynia. Uważaj, może być bardzo gorąca!

Chciałbyś nauczyć się więcej? Zapisz się na warsztat!
Najpierw przygotuj:
  • Kawiarka
  • Palnik lub płyta grzewcza
  • Czajnik
  • Świeżo zmielona kawa
    [użyj drobnego zmielenia w ilości odpowiadającej rozmiarowi Twojej kawiarki]

Porada:

Im mniej wody użyjesz do przygotowania kawy, tym bardziej będzie zbliżona do włoskiego espresso.
Być może spodoba Ci się także…
Jak zaparzyć kawę w Chemexie?

Jak zaparzyć kawę w dripie Hario V60?

Jak zaparzyć kawę w cezve [tygielku]?