KAFEJETO PALARNIA

Brew guide

Brew Guide – Chemex

Przygotowaliśmy krótkie poradniki, abyście mogli przygotować kawę jak profesjonalni bariści! Dzięki nim, poznacie prawidłowe techniki, a korzystając z wytycznych zawartych poniżej, nie pominiecie żadnego kroku. Cieszcie się najlepszym smakiem kawy razem z nami

Do przygotowania kawy w chemexie potrzebujesz wagi ze stoperem lub obu urządzeń oddzielnie, papierowego filtra, a także łyżki lub mieszadełka. Oczywiście, niezbędny jest młynek oraz czajnik z wylewką. Dobrze, jeśli wskazuje on również temperaturę. Jeśli nie ma takiej funkcji, przydać się może także termometr.

Zmiel 30 gramów ulubionej kawy – świetnie sprawdzi się grube zmielenie [7º EK43 +/- 0,5º| 27-29 klik Comandante].

Włóż papierowy filtr do chemexa i przelej go obficie ciepłą wodą. Pozbędziesz się w ten sposób papierowego smaku oraz zwiększysz przepuszczalność samego filtra. Ułóż go tak, aby potrójna warstwa była od strony dzióbka chemexa. Pozwoli to na lepsze odprowadzenie powietrza w trakcie zaparzania. Wylej wodę z urządzenia.

Postaw puste urządzenie z filtrem na wadze.

Wsyp 30 gramów świeżo zmielonej kawy – korzystamy ze standardowej proporcji 6 g kawy/100 ml wody. Potrząśnij chemexem, aby kawa ułożyła się równo w filtrze. Ponownie wytaruj wagę.

Włącz stoper i wlej 60-90 ml wody w temperaturze 94℃ – 96℃ – rekomendujemy używanie maksymalnie gorącej wody, gdyż w trakcie zaparzania wyraźnie ostygnie. Zwróć uwagę, aby dokładnie zwilżyć całą powierzchnię kawy.

Wymieszaj dokładnie kawę łyżeczką lub drewnianym mieszadełkiem, tak aby mieć pewność, że wszystkie cząsteczki mają kontakt z wodą. Stoper w tym momencie powinien pokazywać 0:30. Jeśli używasz bardzo świeżej kawy [mniej niż 7 dni po wypaleniu] możesz wydłużyć ten etap do 1:00. Ten etap nazywany jest preinfuzją lub bloomingiem, pozwala „otworzyć” i odgazować kawę i przygotować ją na dalszą ekstrakcję.

Następnie przez 20-30 sekund dolewaj powoli wodę do 250 g. Staraj się kierować strumień wody wyłącznie na kawę, a nie ścianki filtra. Odczekaj około 20-30 sekund.

Dolej ostatnią porcję wody, tak aby mieć 500 g. Teraz możesz delikatnie zakręcić całym chemexem, aby wzruszyć wszystkie cząsteczki kawy, wraz z tymi które osadziły się wyżej na ściankach filtra.

Gdy cała woda przepłynie przez filtr, Twoja kawa jest gotowa. Cały proces powinien trwać około 4 minuty.

Chciałbyś nauczyć się więcej? Zapisz się na warsztat!
Najpierw przygotuj:
  • Chemex
  • Dedykowany filtr dopasowany rozmiarem do Twojego chemexa
  • Waga
    [najlepiej ze stoperem]
  • Stoper
    [gdy nie masz wagi ze stoperem]
  • Czajnik
    [dobrze, gdy wskazuje temperaturę]
  • Termometr
    [gdy nie wiesz jaką masz temperaturę wody w czajniku]
  • Łyżeczka lub drewniane mieszadełko
  • 30 g świeżo zmielonej kawy
    [użyj grubego zmielenia]

Porada:

Jeśli wydaje Ci się, że woda przepływa zbyt szybko [mniej niż 3 minuty], następnym razem użyj kawy zmielonej drobniej. W przypadku zbyt długiego czasu zaparzania [powyżej 6 minut], spróbuj zmielić kawę trochę grubiej

Być może spodoba Ci się także…

Jak zaparzyć kawę w dripie Hario V60?

Jak zaparzyć kawę w cezve [tygielku]?

Jak zaparzyć kawę w Aeropressie metodą klasyczną?